Στα χέρια των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας περνά πλέον η σκυτάλη των επαφών μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Χουλουσί Ακάρ αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητήσουν την εξεύρεση νέων ή την επαναφορά παλαιών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο.

Από τη συνάντηση αυτή δεν αναμένεται να προκύψουν θεαματικά αποτελέσματα, γεγονός είναι πάντως πως αποτελεί μια καλή αρχή για να μειωθεί η ένταση στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σημειώνεται ότι τα Μέτρα Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν το 1988 και το 1998 έχουν ατονήσει στην πράξη αρκετά χρόνια. Επιπλέον, η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο από πλευράς ισσοροπίας δυνάμεων όσο και διεθνούς κατάστασης, είναι σαφώς διαφορετική.

Στη λεωφόρο Μεσογείων θεωρούν αναμενόμενο ότι η αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που θα διεξαχθεί στο διάστημα 27/2-3/3, θα έχει τον χαρακτήρα επίδειξης της στρατιωτικής δύναμης της Τουρκίας στις τρεις θάλασσες που την περιβάλλουν (Αιγαίο Πέλαγος, Ανατολική Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα).

Στο έτερο αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, το Κυπριακό, αημαντικό ρόλο θα παίξουν οι επαφές των υπουργείων Εξωτερικών σε επίπεδο γενικών γραμματέων ,από τις οποίες θα διαφανεί αν θα αρχίσουν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές. Ταυτόχρονα, σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών θα δρομολογηθούν διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε συνομιλίες για τις εγγυήσεις του Κυπριακού που αφορούν τις δύο χώρες ως εγγυήτριες δυνάμεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο