Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ατυχείς δηλώσεις στο παλάτι του σουλτάνου…

Ατυχείς δηλώσεις στο παλάτι του σουλτάνου…

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια (θα) είναι τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια (θα) είναι τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη.

Αν κάποιος θέλει και επιμένει να είναι αισιόδοξος, οφείλει να είναι και συγκρατημένος.

Οι απαισιόδοξοι έχουν ήδη σημειώσει τις αστοχίες. Και όταν αυτές καταγράφονται στις δημόσιες δηλώσεις, η ανησυχία είναι δικαιολογημένη.

Δύο από τα υπαρκτά στοιχεία μέχρι στιγμής, είναι α) η προσπάθεια του Ερντογάν να εξομοιώσει την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης με την εκλογή μουφτήδων από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης (δηλαδή κατ΄ ουσίαν τον διορισμό τους από την Άγκυρα) και β) η εμφατική επαναδιατύπωση του αιτήματος για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει και λάβει άσυλο από την Ελλάδα.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, αν ο Πρωθυπουργός δεν έχει κόψει την συζήτηση ευθύς εξ αρχής, πιθανώς και να βρισκόμαστε μπροστά σε περιπέτειες. Η λειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά την λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συνιστά υποχρέωση της Τουρκίας.

Η εκλογή των μουφτήδων στην Θράκη, αντιθέτως, είναι ένα διμερές ζήτημα και ανέκυψε επειδή η Τουρκία και ο Ερντογάν το έβαλαν στο τραπέζι. Τα δύο ζητήματα δεν σχετίζονται και αυτό οφείλει να το έχει υπόψη του ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Ως προς τους οκτώ, ο Ερντογάν για μία ακόμη φορά φάνηκε να κάνει καψόνι στον κ. Τσίπρα, επικηρύσσοντας τους όσο ο κ. Τσίπρας βρισκόταν εν πτήσει προς την Άγκυρα. Και αφότου τον υποδέχθηκε στο μεγαλοπρεπές παλάτι του, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε και πάλι την έκδοσή τους.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού ήταν ακατανόητη. Είπε μεν ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει λάβει αποφάσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές, δεν παρέλειψε όμως και πάλι να μιλήσει για πραξικοπηματίες, οι οποίοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.

Η δήλωση ήταν ατυχής. Κατ’ αρχάς, επειδή ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες τους οκτώ ενώ η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι κανένα στοιχείο δεν προκύπτει που να στοιχειοθετεί κάτι τέτοιο.

Και εν συνεχεία, επειδή λέει ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι κάποιοι που έχουν ζητήσει και έχουν λάβει άσυλο στην χώρα μας.

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, οι ατυχείς αυτές δηλώσεις να είναι απλώς ενδείξεις μίας αθεράπευτης ανεπάρκειας και μίας επιφανειακής προσέγγισης των σοβαρών και κρίσιμων ζητημάτων.

Πιθανότατα όμως είναι και άλλη μία ένδειξη για την ευκολία με την οποία ο Πρωθυπουργός πέφτει στην παγίδα του υψηλού συνομιλητή του.

Μόνο που, δυστυχώς, μαζί του πέφτει και η χώρα ολόκληρη.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024