Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Χριστόδουλος Χάλαρης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο μουσικοσυνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης, ο άνθρωπος που τον τελευταίο μισό αιώνα ανέδειξε περισσότερο από κάθε άλλον στην Ελλάδα, την αξία και ποιότητα της βυζαντινής μουσικής

Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από την ζωή ο μουσικοσυνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης, ο άνθρωπος που τον τελευταίο μισό αιώνα ανέδειξε περισσότερο από κάθε άλλον στην Ελλάδα, την αξία και ποιότητα της βυζαντινής μουσικής.

Γεννημένος στην Κρήτη, ο Χ. Χάλαρης παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής στην Ελλάδα ενώ σπούδασε μαθηματικά, κυβερνητική και μουσικό αυτοματισμό στο στο Παρίσι. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Χάλαρης άρχισε να ερευνά σε βάθος τη βυζαντινή μουσική (η διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Βενσέν είχε ως θέμα τη δομική ανάλυση της βυζαντινής μουσικής).

Υπήρξε ιδρυτής της «Ορχήστρας παλαιών παραδοσιακών και πρωτότυπων Οργάνων» και ένα εξίσου σημαντικό δημιούργημά του ήταν το Μουσείο Αρχαίων και Βυζαντινών Οργάνων στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα επανακατασκεύαζε ο ίδιος όργανα μέσα από παραστάσεις αγγείων και άλλες διαθέσιμες πηγές. Ο Χάλαρης έγραψε επίσης μουσική για τον κινηματογράφο σε ταινίες όπως οι «Τροπικός της Παρθένου» του Γιάννη Δαλιανίδη, «Μεγαλέξανδρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και «Φωτογραφία» του Νίκου Παπατάκη.

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024