Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
O Τσίπρας και τα 751 ευρώ

O Τσίπρας και τα 751 ευρώ

Υποσχέσεις που έμειναν στα λόγια

Εμβληματική ήταν η εξαγγελία Τσίπρα ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Από το 2014, όταν έλεγε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, έλεγε ότι θα αυξήσει τους μισθούς. Μάλιστα, σε μια συνάντηση που είχε τον Σεπτέμβριο του 2014, λίγους μήνες πριν γίνει πρωθυπουργός έλεγε ότι τα θεσμικά μέτρα που θα ακυρώνουν την αντιμεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου στην αγορά εργασίας είναι έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα είχε επαναλάβει τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση νομοθετική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, καθώς επίσης και των θεσμικών εγγυήσεων για την εργασία, που κατήργησαν τα Μνημόνια. Έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στον σημαντικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών στον ευρωπαϊκό Νότο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους και η εφαρμογή προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων είναι οι δύο αναντικατάστατες προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εργασίας, με τόνωση της απασχόλησης, και την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάκαμψη θα προέλθει από την ενίσχυση της ενεργού ζήτησης -και όχι μονομερώς από τις εξαγωγές, που ήδη υποχωρούν σε μια Ευρώπη που παλινδρομεί από την ύφεση και τη στασιμότητα στην προσωρινή και αναιμική αύξηση του ΑΕΠ.

Αυτά είχε πει τότε, αλλά σήμερα εφαρμόζει το νόμο της Νέας Δημοκρατίας και η αύξηση, που άργησε πολύ, είναι στα 650 ευρώ κι όχι στα 751 ευρώ.

Only in

«Πόλεμο» κατά της στεγαστικής κρίσης, του υπερτουρισμού και των άπιαστων ενοικίων κηρύττουν οι ευρωπαϊκές πόλεις

«Όσο περισσότερα είναι τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τόσο αυξάνονται τα ενοίκια» σύμφωνα με τον Konstantin Kholodilin, ερευνητή στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024