Εμβληματική ήταν η εξαγγελία Τσίπρα ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Από το 2014, όταν έλεγε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, έλεγε ότι θα αυξήσει τους μισθούς. Μάλιστα, σε μια συνάντηση που είχε τον Σεπτέμβριο του 2014, λίγους μήνες πριν γίνει πρωθυπουργός έλεγε ότι τα θεσμικά μέτρα που θα ακυρώνουν την αντιμεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου στην αγορά εργασίας είναι έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα είχε επαναλάβει τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση νομοθετική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, καθώς επίσης και των θεσμικών εγγυήσεων για την εργασία, που κατήργησαν τα Μνημόνια. Έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στον σημαντικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών στον ευρωπαϊκό Νότο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους και η εφαρμογή προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων είναι οι δύο αναντικατάστατες προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εργασίας, με τόνωση της απασχόλησης, και την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάκαμψη θα προέλθει από την ενίσχυση της ενεργού ζήτησης -και όχι μονομερώς από τις εξαγωγές, που ήδη υποχωρούν σε μια Ευρώπη που παλινδρομεί από την ύφεση και τη στασιμότητα στην προσωρινή και αναιμική αύξηση του ΑΕΠ.

Αυτά είχε πει τότε, αλλά σήμερα εφαρμόζει το νόμο της Νέας Δημοκρατίας και η αύξηση, που άργησε πολύ, είναι στα 650 ευρώ κι όχι στα 751 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας