Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Yeni Safak: Ο τουρκικός στόλος απέτρεψε την «εισβολή» επτά πλοίων στην Αν. Μεσόγειο

Yeni Safak: Ο τουρκικός στόλος απέτρεψε την «εισβολή» επτά πλοίων στην Αν. Μεσόγειο

Το δημοσίευμα ακολουθεί την ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης περί «πειρατείας», προσθέτοντας ότι ο στόλος προστατεύει το Μπαρμπαρός από τις ελληνικές παρενοχλήσεις

Την ένταση επιχειρεί να συντηρήσει κατά την πάγια τακτική της η Τουρκία, με νέο προκλητικό πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak να υποστηρίζει ότι το τουρκικό πολεμικό παρεμπόδισε επτά πλοία διαφορετικών χωρών οι οποίες έχουν έρθει σε συμφωνία  με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες φυσικού αερίου δυτικά του νησιού.

Κατά το δημοσίευμα ο τουρκικός στόλος απέτρεψε «εισβολή στη Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι έχουν εμποδίσει πολλές φορές προσπάθειες ξένων σκαφών για έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πρωτοσέλιδο της τουρικής εφημερίδας έχει τίτλο: «Ο πολεμικός στόλος σταμάτησε 7 πλοία» από το 2017 και μετά και, όπως ισχυρίζεται, πρόκειται για πλοία υπό σημαία Ιταλίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας και Μάλτας.

Σύμφωνα με τη Yani Safak το πρώτο πλοίο που εμποδίστηκε ήταν το γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής ΕΝΙ και στη συνέχεια παρεμποδίστηκαν άλλα έξι πλοία.Τον Δεκέμβριο του 2017 το ιταλικό Odin Finder, τον Μάρτιο του 2018 το γερμανικό Maria S Merian, τον Ιούνιο του 2018 το γαλλικό Thetys II, τον Αύγουστο του 2018 το βρετανικό Song of Whale, τον Οκτώβριο του 2018 το γαλλικό L’atalante και τον Δεκέμβριο του 2018 το υπό σημαία Μάλτας Nautical Geo.

Το δημοσίευμα ακολουθεί την ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης περί «πειρατείας», προσθέτοντας ότι ο στόλος προστατεύει το Μπαρμπαρός από τις ελληνικές παρενοχλήσεις. Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο τουρκικός στόλος στο Αιγαίο έχει αυξημένη παρουσία με στόχο να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ελλάδας για «δημιουργία τετελεσμένων» προσπάθειες που βρίσκουν, σύμφωνα πάντα με τη Yeni Safak, απάντηση με τον ισχυρότερο τρόπο.

Χριστοδουλίδης: Το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά καρτ

Κληθείς να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε ότι το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά καρτ, τονίζοντας ότι «αυτό το δημοσίευμα όπως και οι συνεχείς, καθημερινές δηλώσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι τίποτε άλλο από υβριδικές απειλές, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια εικόνα πανικού στον πληθυσμό της στοχεύουσας χώρας, να δημιουργήσουν μια εικόνα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, να δημιουργήσουν αμφισβητήσεις στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επισημαίνοντας πως στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές περί διεθνούς δικαίου, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε – σύμφωνα με το ΚΥΠΕ – πως «υπάρχει δημόσια πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982, προς την Τουρκία, για να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας».

Κάλεσε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με δηλώσεις, που αποσκοπούν να δημιουργήσουν συγκεκριμένα προβλήματα και έστειλε εκ νέου το μήνυμα προς όλες, όπως είπε, τις κατευθύνσεις πως «το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά καρτ».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα, ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκε ήταν αυτό της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων, των υβριδικών απειλών, όλα αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και η ανάγκη μέσα από συντονισμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ένα από τα κύρια συμπεράσματα της συζήτησης ήταν ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις, τέτοιου είδους δηλώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται από τρίτα κράτη. Πρόσθεσε πως «εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι ως κράτη μέλη της ΕΕ, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με τα ΜΜΕ, να ενημερώνουμε τον κόσμο, να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία να αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο στόχος μέσα από τέτοιες δηλώσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύπριος ΥΠΕΞ ζήτησε από τα  ΜΜΕ και όσους συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο να αποφεύγουν να αναπαράγουν και να συντηρούν τέτοιου είδους δηλώσεις.

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024