Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επιστημονική απάντηση στη μοναξιά και το άγχος

Η επιστημονική απάντηση στη μοναξιά και το άγχος

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα και η απομόνωση που βιώνουμε προκαλεί αλλαγές στο μυαλό και το σώμα μας

Η Δρ. Στέφανι Κασιόπο έχει αφιερώσει την καριέρα της στη νευροεπιστήμη μελετώντας τη μοναξιά και τις επιπτώσεις έχει στο μυαλό και το σώμα. Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί λένε ότι νιώθουν μόνοι τον περισσότερο καιρό. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα και η απομόνωση που βιώνουμε προκαλεί αλλαγές στο μυαλό και το σώμα μας. Οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη και άνοια και να ξεκινήσουν το κάπνισμα και το αλκοόλ αντικαθιστώντας τη σωματική άσκηση. Οι αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με την απομόνωση, προκαλούν φλεγμονές που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια μνήμης. Η μοναξιά όμως επηρεάζει και την καρδιά μας. Το σύνδρομο ‘πληγωμένη καρδιά’ συμβάλει στο σοκαριστικά αυξημένο ρίσκο θανάτου κατά 66%, ειδικά σε περιπτώσεις χηρείας.

Η μέχρι τώρα υποσχόμενη απάντηση της Δρ. Κασιόπο είναι η πρεγνενολόνη, ένα στεροειδές που παράγει το σώμα μας με φυσικό τρόπο. Πρόκειται για ένα ήσυχο κλειδί στην παραγωγή πολλών ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η κορτιζόλη.

Οι συμπεριφορές, τα συναισθήματα και η τάση για μοναξιά είναι κομμάτια της πρωταρχικής απάντησης σε μία απειλή. Αυτή η ανταπόκριση ξεκινά από δύο περιοχές του εγκεφάλου- την αμυγδαλή και τη νήσο- που ενημερώνουν το σώμα να βρίσκεται σε εγρήγορση όταν κινδυνεύει. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδωσαν στους μισούς συμμετέχοντες μία μικρής μελέτης πρεγνενολόνη και διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα της αμυγδαλής και της νήσου αυξήθηκε. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ένιωθαν και λιγότερο άγχος.

Αν και η μοναξιά και το άγχος δεν είναι το ίδιο πράγμα, μερικά από τα ίδια συστήματα του εγκεφάλου συμπεριλαμβάνονται και στις δύο καταστάσεις. Αυτό που υποστηρίζει η έρευνα δεν είναι ότι η πρεγνενολόνη είναι η θεραπεία στη μοναξιά αλλά ότι μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία του εγκεφάλου και να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν λιγότερο απομονωμένοι.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024