Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είδες η ΔΕΗ;

Είδες η ΔΕΗ;

Ο νέος ηλεκτρονικός λογαριασμός αφορά τελικά μόνο εκείνους που έχουν παροχή στο όνομά τους. Οι υπόλοιποι πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Με 1,24 ευρώ χρεώνει πλέον η ΔΕΗ κάθε τυπωμένο σε χαρτί λογαριασμό που αποστέλει στους πελάτες της (τα 24 λεπτά είναι ΦΠΑ). Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσεις το μικρό αλλά επιπλέον έξοδο είναι να ζητήσεις να σου στέλνουν ηλεκτρονικά το λογαριασμό.

Ομως, αν η παροχή δεν είναι καταχωρημένη στο δικό σου όνομα, συνειδητοποιείς ότι δύσκολα μπορείς να κάνεις αυτή τη μετάβαση στον ηλεκτρονικό λογαριασμό. Διότι μπορεί να είσαι πλέον ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχοντας κληρονομήσει το ακίνητο, αλλά τώρα που ήρθε η στιγμή να τη γυρίσεις στο όνομά σου, πρέπει να υπογράψεις νέο συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος: Προσκομίζοντας μεταξύ άλλων νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ)/πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου.

Κοντολογίς πρέπει να πληρώσεις ηλεκτρολόγο. Επιπλέον, υπογράφοντας νέο συμβόλαιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να πληρώσεις και νέα καθόλου ευκαταφρόνητη προκαταβολή έναντι κατανάλωσης (εγγύηση), ακόμα και αν το σπίτι είναι ιδιόκτητο και έχει ήδη ξαναπληρώσει προκαταβολή ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ο συγγενής από τον οποίο το κληρονόμησες.

Ως γνωστόν στην Ελλάδα πάρα πολλοί διατηρούν τα παλιά συμβόλαια παροχής ρεύματος και λαμβάνουν λογαριασμούς με ονόματα θανόντων, καθώς η μετάβαση σε νέο συμβόλαιο αποτελούσε πάντα διαδικασία γραφειοκρατική και κοστοβόρα. Όλοι αυτοί τώρα είναι μάλλον υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα κερατιάτικα 1,24 ευρώ, εκτός αν θέλουν να χώσουν το χέρι πολύ βαθύτερα στην τσέπη τους και να εκκινήσουν τη διαδικασία για υπογραφή νέου συμβολαίου.

Αν από την άλλη επιχειρήσουν να μετατρέψουν τον υφιστάμενο λογαριασμό τους σε ηλεκτρονικό θα δουν πως δεν τους επιτρέπεται να εισάγουν στην σχετική ηλεκτρονική φόρμα το ΑΦΜ που φιγουράρει φαρδύ – πλατύ σε κάθε έντυπο λογαριασμό που λαμβάνουν αν αυτός αντιστοιχεί σε θανόντα. Είναι, θα πείτε, λογικό η ΔΕΗ να μην δέχεται στις συναλλαγές της τα ΑΦΜ ανθρώπων που πλέον δεν βρίσκονται στη ζωή.

Την ίδια όμως στιγμή, εξακολουθεί να τυπώνει και να στέλνει χιλιάδες λογαριασμούς με τέτοια ΑΦΜ, γνωρίζοντας πως δεν ισχύουν (μία απλή διασταύρωση στοιχείων με την Εφορία θα μπορούσε να την πείσει). Εκείνο που τη νοιάζει είναι να εισπράττει και ας είναι και από πεθαμένους; Να διευκολύνει όμως τους ζωντανούς δεν φαίνεται να την απασχολεί!

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024