Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «γυρίζει» ο Ζάεφ: Δεν έχω ακόμη τους 80 βουλευτές

Τα «γυρίζει» ο Ζάεφ: Δεν έχω ακόμη τους 80 βουλευτές

Οι δηλώσεις του Ζάεφ ωστόσο, ίσως, αποτελούν παιχνίδι τακτικής, πιθανότατα για να ενισχύσει τη συσπείρωση στις τάξεις των βουλευτών που είναι θετικά διακείμενοι στη συμφωνία

Παρά την αισιοδοξία των περασμένων ημερών για την κύρωση των συνταγματικών αλλαγών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ δεν φαίνεται να έχει ακόμη συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Sitel, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προχωρά σε αναδίπλωση των προηγούμενων δηλώσεών του, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών (80 βουλευτές) για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν έχει εξασφαλιστεί.

Υπενθυμίζεται πως ο Ζάεφ όλο το προηγούμενο διάστημα επέμενε ότι, όχι μόνο έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, αλλά ότι η συμφωνία μπορεί να ψηφιστεί τελικά και από περισσότερους.

«Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη» ανέφερε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τετάρτης ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του Ζάεφ ωστόσο, ίσως, αποτελούν παιχνίδι τακτικής, πιθανότατα για να ενισχύσει τη συσπείρωση στις τάξεις των βουλευτών που είναι θετικά διακείμενοι στη συμφωνία.

Ζυμώσεις στο Κοινοβούλιο

Την ίδια ώρα, η ώρα έναρξης της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, στην οποία εξετάζονται οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός Νόμος του Συντάγματος, μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) από τις 13:00 τοπική ώρα που είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Η μετάθεση της ώρας έναρξης της συνεδρίασης οφείλεται σε διαβουλεύσεις που έχει ο πρωθυπουργός της χώρας με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Ο Ζάεφ, απαντώντας σήμερα σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» του Μπιλιάλ Κασάμι (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το «BESA» είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες» είπε ο Ζάεφ.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η ύπαρξη ή μη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών θα φανεί κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, η πρώτη εκ των οποίων ίσως διεξαχθεί ακόμη και σήμερα.

«Η ευθύνη ανήκει εν τέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών» είπε ο Ζάεφ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν είμαστε δημιουργικοί θα βρεθεί λύση».

Τέλος, ο Ζάεφ ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιλαδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και θα αναλάβει την ευθύνη.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024