Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση VMRO στο Ζαεφ : Με απειλές βρέθηκαν οι «80»

Επίθεση VMRO στο Ζαεφ : Με απειλές βρέθηκαν οι «80»

Μιλώντας έξω από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ο Χ. Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι: «Σήμερα είναι η τελική πράξη μίας επαίσχυντης διαδικασίας»

Επίθεση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, χαρακτηρίζοντας «επαίσχυντη» τη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, βάσει των όσων προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι 80 βουλευτές συκγεντρώθηκαν με απειλές.

Μιλώντας έξω από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ο Χ. Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι: «Σήμερα είναι η τελική πράξη μίας επαίσχυντης διαδικασίας, στην οποία εξωθήθηκε η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφκαι την κυβερνητική πλειοψηφία. Η αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος επιτυγχάνεται, όχι με δημοκρατικό τρόπο, αλλά μέσω βιασμού των διαδικασιών και μέσω απειλών στους βουλευτές και στα κοντινά τους πρόσωπα».

Διεμήνυσε ότι: «Το VMRO-DPMNE και ο Συνασπισμός «Για Καλύτερη “Μακεδονία” δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία και στην σημερινή συνεδρίαση. Ως πολιτικό κόμμα δεν θα νομιμοποιήσουμε την αλλαγή του Συντάγματος, επειδή αυτές οι αλλαγές δεν έχουν την νομιμοποίηση από τους πολίτες. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι είναι επιζήμιες, αφήνουν μόνιμο σημάδι στη “μακεδονική” εθνική αξιοπρέπεια και αλλάζουν την ταυτότητα, κυρίως την θεσμική».

Κατήγγειλε ότι: «Έχουμε μία διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος και αλλαγής του συνταγματικού ονόματος, που επιτυγχάνεται μέσω παζαρέματος και δρακόντειων απειλών. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει μαζική κατάχρηση της Εισαγγελίας και του δικαστικού συστήματος».

«Στο δημοψήφισμα ο Ζόραν Ζάεφ δεν έλαβε υποστήριξη για αλλαγή του Συντάγματος και του ονόματος, αλλά το κάνει με εγκληματικό τρόπο, με χρήση των δικαστικών και εισαγγελικών μηχανισμών, προκειμένου να απειλήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν. Μένει γραμμένο ότι το όνομα δεν το αλλάζουν οι πολίτες, αλλά 80 βουλευτές που εξασφαλίστηκαν μέσω απειλών» είπε ο κ. Μίτσκοσκι.

Όπως είπε αυτό σημαίνει ότι μέρος των βουλευτών ψηφίζουν υπό απειλή και όχι με βάση την βούληση και τις πεποιθήσεις τους: «Ξέρω τώρα ότι θα υπάρξουν κάποιοι που θα το αρνηθούν αυτό, αλλά όλοι εδώ, και εσείς τα ΜΜΕ, η ευρύτερη κοινή γνώμη γνωρίζετε για τα παρασκηνιακά παιχνίδια, τις απειλές, τα παζαρέματα και τις πιέσεις που διαδραματίστηκαν δημόσια. Τι άλλο σήμαινε η επιλεκτική διαδικασία συμφιλίωσης του Ζόραν Ζάεφ, οι επιλεκτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι προφυλακίσεις και όλα αυτά; Σε αυτό είμαστε μάρτυρες εδώ και ένα χρόνο και η τελική πράξη αρχίζει με την σημερινή συνεδρίαση».

«Είναι αυτό ευρωπαϊκές αξίες; Την απάντηση την ξέρουμε όλοι: δεν είναι. Όλοι όσοι έχουν την αυταπάτη πως με αυτόν τον τρόπο θα φτάσουμε στην ευρωπαϊκή “Μακεδονία” κάνουν λάθος. Έτσι απομακρυνόμαστε, επειδή η Ευρώπη είναι πριν απ’ όλα αξίες, αρχές που η κυβερνητική πλειοψηφία παραβιάζει καθημερινά. Γινόμαστε διχασμένη κοινωνία. Αυτή η κυβέρνηση, που συγκροτήθηκε για ένα θέμα, έχει χάσει την νομιμοποίησή της, επειδή ασκεί πολιτική που δεν έχει τη νομιμοποίηση των πολιτών. Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να είναι του Ζάεφ και των στενών συνεργατών του, που, μέσω της αλλαγής του ονόματος, θέλουν να διατηρήσουν την θέση και τα προνόμια που έχουν, αλλά η δική μου πατρίδα και των πολιτών είναι η “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, αυτή για την οποία ψήφισε η πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991. Επιφέρουν μεγάλη αδικία και προκαλούν σοβαρή ζημιά και σε αυτές τις συνθήκες η αντίσταση είναι αυτό που μας απομένει» ανέφερε ο Χ. Μίτσκοσκι.

«Θέλω να απευθυνθώ στους πολίτες. Ως ένας από εσάς, θα χρησιμοποιήσω το δημοκρατικό δικαίωμα να διαδηλώνω ειρηνικά και με αξιοπρέπεια για όσα συμβαίνουν και θα συμβούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο, επειδή αυτό μας απομένει. Σας παρακαλώ ειλικρινά, από τα βάθη της ψυχής, να μην υποκύπτετε σε προβοκάτσιες, ούτε σε επινοημένες πληροφορίες και σε κατασκευάσματα από αστυνομικές δομές που έχουν παρεισφρήσει. Σας καλώ να συνταχθείτε με μας και να μείνουμε αξιοπρεπείς. Η “Μακεδονία” πρέπει να σταματήσει να χάνει, στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, στην βιομηχανία, στην εκπαίδευση, στην γεωργία. Στον τομέα των κρατικών και στρατηγικών συμφερόντων και σκοπών. Η μοναδική απάντηση και η πραγματική δύναμη βρίσκεται στους πολίτες, εκείνους των οποίων την βούληση η κυβέρνηση ποδοπατά καθημερινά» κατέληξε ο Μίτσκοσκι.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024