Φαίνεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί καθώς υπήρξαν δυσλειτουργίες που δεν επέτρεπαν την ένταξη προβληματικών εταιρειών που είναι στα όρια της χρεοκοπίας.

Σωτηρία στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα έχουν την ευκαιρία για ένα ακόμη χρόνο, να βρουν χιλιάδες επιχειρήσεις με χρέη. Οι δανειστές φαίνεται να συμφωνούν στην παράταση για ένα έτος του μηχανισμού που ισχύει τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί καθώς υπήρξαν δυσλειτουργίες που δεν επέτρεπαν την ένταξη προβληματικών εταιρειών που είναι στα όρια της χρεοκοπίας.

Οι αλλαγές αυτές θα ξεκινήσουν ήδη να μελετώνται από αύριο και θα πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς, προκειμένου να εφαρμοστούν, ενώ η παράταση του μηχανισμού θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου 2018 είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία διευθέτηση οφειλών μόνο 280 επιχειρήσεις όλων των κατηγοριών, ενώ ως αυτή στη στιγμή οι υποθέσεις που έχουν διευθετηθεί, ξεπερνούν τις 1.104. Μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής στον μηχανισμό περισσότερες από 59.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες.

Μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες και είχαν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Στο διάστημα αυτό, όπως προαναφέρθηκε, ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.104 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή περίπου 1 στους 5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).

Συνοπτικά τα αποτελέσματα (στις εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα για κάθε είδος οφειλέτη), έχουν ως εξής:

Επιχειρήσεις (70 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.035 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 115 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.

Ελεύθεροι επαγγελματίες (44 εβδομάδας λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.257 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 874 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Αγρότες (23 εβδομάδες λειτουργίας): Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 273 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 115 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ και PQH.

Αναλυτικά στο διάστημα που λειτουργεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός, δηλαδή από τις 3 Αυγούστου 2017:

Επιχειρήσεις
– 39.135 εκκίνησαν τη διαδικασία.

– 9.264 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.

– 2.035 αιτήσεις υποβλήθηκαν: 536 σε διμερή διαπραγμάτευση και 1.531 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές.

– 934 βεβαίωση πληρότητας και 514 έναρξη διαπραγμάτευσης με πολλαπλούς πιστωτές.

– 115 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες
– 18.571 εκκίνησαν τη διαδικασία.

– 11.481 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.

– 3.257 αιτήσεις υποβλήθηκαν.

– 489 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ.

– 532 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ.

Σύνολο ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ): 874

Επισήμανση: κάθε ΑΦΜ ελεύθερου επαγγελματία (δηλ. προσώπου με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς πτωχευτική ικανότητα), αντιστοιχεί μία υποβληθείσα αίτηση, η οποία δύναται να αντιστοιχεί σε δύο αιτήσεις για διμερείς διαπραγματεύσεις (δηλ. μία διαπραγμάτευση με ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ και μία με ΑΑΔΕ).

Δηλαδή: 1 ΑΦΜ => 1 αίτηση (αριθμός πρωτοκόλλου/id) -> διαπραγμάτευση με ΑΑΔΕ και/ή -> διαπραγμάτευση με ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ.

Αγρότες
– 1.371 εκκίνησαν τη διαδικασία.

– 975 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.

– 273 αιτήσεις υποβλήθηκαν.

– 77 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ.

– 59 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ.

– 0 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΥΕΕ Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.

Σύνολο ΑΦΜ επιτυχώς ολοκληρωμένων αιτήσεων (ΑΑΔΕ,ΚΕΑΟ και Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υπό εκκαθάριση): 115

Επισήμανση: Σε κάθε ΑΦΜ αγρότη (δηλ. προσώπου με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς πτωχευτική ικανότητα και κατ’ επάγγελμα αγρότης), αντιστοιχεί μία υποβληθείσα αίτηση, η οποία δύναται να αντιστοιχεί σε τρεις αιτήσεις για διμερείς διαπραγματεύσεις (μία διαπραγμάτευση με ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ, μία με ΑΑΔΕ και μία με Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υπό εκκαθάριση).

Δηλαδή: 1 ΑΦΜ => 1 αίτηση (αριθμός πρωτοκόλλου/id) -> διαπραγμάτευση με ΑΑΔΕ και/ή -> διαπραγμάτευση με ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ και/ή -> διαπραγμάτευση με Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα υπό εκκαθάριση

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr