Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : Πολιτικό χάος μετά την αναβολή της ψηφοφορίας

Brexit : Πολιτικό χάος μετά την αναβολή της ψηφοφορίας

Βυθίζεται στο χάος το σχέδιο της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί της συμφωνίας

Βυθίζεται στο χάος το σχέδιο της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση της Τερέζα Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί της συμφωνίας.

Η απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για οποιοδήποτε σενάριο από ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής εβδομάδες πριν από την έξοδο της Βρετανίας την 29η Μαρτίου έως τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Η αναβολή της ψηφοφορίας προκάλεσε το γέλιο ορισμένων βουλευτών μόλις ανέφερε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τη συμφωνία που σύναψε τον προηγούμενο μήνα με την ΕΕ, έπειτα από 18 μήνες περίπλοκων διαπραγματεύσεων κι ότι άκουσε προσεκτικά τις διαφορετικές απόψεις των βουλευτών.

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία» είπε η Τερέζα Μέι.

«Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή» πρόσθεσε η ίδια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, με το πολιτικό της μέλλον σε κίνδυνο, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι θα επιστρέψει στην ΕΕ και θα αναζητήσει διαβεβαιώσεις από την ΕΕ σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα, στοχεύοντας να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας, ως αποτέλεσμα του Brexit.

«Εάν προχωρούσαμε και πραγματοποιούσαμε την ψηφοφορία αύριο η συμφωνία θα απορριπτόταν με σημαντική διαφορά» είπε η Μέι στο κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι είναι πεπεισμένη πως πρόκειται για τη σωστή συμφωνία.

Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιταχύνει την εκπόνηση ενός ενδεχόμενου σχεδίου για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, την 29η Μαρτίου.

Η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία» είπε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Αυτή η αναβολή οδήγησε αμέσως σε πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας. Μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι το καταστροφικό σενάριο για τους οικονομικούς κύκλους της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι τόνισε επίσης ότι ένα άλλο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια της πίστης στην δημοκρατία μας.

Πρόταση μομφής στα σχέδια των Εργατικών

Το Εργατικό Κόμμα διαμήνυσε απόψε ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι μόνο όταν θεωρήσει ότι θα έχει επιτυχή έκβαση.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται πιέσεις από ορισμένους βουλευτές του κόμματός του να υποβάλει πρόταση μομφής εντός της εβδομάδας, με αφορμή την απόφαση της Μέι να αναστείλει την ψηφοφορία για την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος σημειώνει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει «όταν κρίνουμε ότι έχει πιθανότητες να πετύχει».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι αν η Μέι επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με την ίδια συμφωνία «θα έχει απολέσει, αποφασιστικά και αδιαμφισβήτητα, την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου για το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα και το κοινοβούλιο είναι πιθανόν ότι θα προκαλέσει τις γενικές εκλογές που χρειάζεται η χώρα μας για να μπει τέλος σε αυτό το επιζήμιο αδιέξοδο».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024