Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή ανακοίνωσε η Μέι

Brexit: Αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή ανακοίνωσε η Μέι

«Είναι ξεκάθαρο ότι, ενώ υπάρχει ευρεία υποστήριξη για πολλές από τις πτυχές — κλειδιά της συμφωνίας, σε ένα ζήτημα, της Βόρειας Ιρλανδίας, παραμένει έντονη ανησυχία» δήλωσε

Την αναβολή της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Brexit ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επιβεβαιώνοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, υπό τον φόβο απόρριψής της από τους βουλευτές.

«Είναι ξεκάθαρο ότι, ενώ υπάρχει ευρεία υποστήριξη για πολλές από τις πτυχές — κλειδιά της συμφωνίας, σε ένα ζήτημα, της Βόρειας Ιρλανδίας, παραμένει έντονη ανησυχία» δήλωσε. «Γι’ αυτό θα αναβάλλουμε την ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για αύριο και δεν θα συνεχίσουμε να διαιρούμε το κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή».

Σχετικές πληροφορίες υπήρχαν από νωρίς και υποστήριζαν ότι η Μέι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή εν μέσω των ανησυχιών που φέρεται να τρέφει σχετικά με τις αυξημένες πιθανότητες οι βουλευτές να μην δώσουν την έγκρισή τους στη συμφωνία για το Brexit.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως εάν η συμφωνία για το Brexit ερχόταν ως έχει στη Βουλή, αυτή θα  καταψηφιζόταν «με σημαντική διαφορά». Σύμφωνα με την ίδια, παρόλο που είναι σαφές ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για αρκετές πτυχές της συμφωνίας, υπάρχει το θέμα του backstop στα ιρλανδικά σύνορα το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία.

Η Μέι σημείωσε δε, πως αν και η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι το backstop θα είναι προσωρινό μόνο μέτρο, δεν παρέχει επαρκείς διαβεβαιώσεις για ορισμένους βουλευτές. Στόχος της, λοιπόν, είναι να δοθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις και η όποια πρόβλεψη για backstop να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Όπως δήλωσε, θα συναντηθεί με ευρωπαίους ηγέτες και με την ηγεσία της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης για να συζητήσουν τρόπους «δημοκρατικής νομιμοποίησης» του backstop. Σύμφωνα με την βρετανίδα πρωθυπουργό, θα επιδιώξει να κερδίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι το backstop δε θα ισχύει επ’ αόριστον.

«Δε θα υπάρξει βιώσιμο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές» είπε η Μέι και προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα απειλεί με εκ νέου διχασμό της χώρας, ότι η παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση θα σημαίνει αποδοχή κανόνων της ΕΕ, ελευθερία μετακίνησης και οικονομικές εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς και ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω περαιτέρω διαβεβαιώσεις» κατέληξε η Τερέζα Μέι, επιμένοντας ότι το κοινοβούλιο πρέπει να υλοποιήσει το Brexit.

Η στάση της ΕΕ

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου η οποία δίνει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να αποσύρει μονομερώς το αίτημα εξόδου από την κοινότητα, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δηλώνει έτοιμη για κάθε πιθανή έκβαση.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άρθρο 50. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε όμως. Η θέση μας σε αυτό δεν αλλάζει» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

«Υπάρχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, που συνδέονται με την απόφαση για μονομερή απόσυρση του Brexit. Αλλά δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις σχετικά με το τι θα συμβεί» συμπλήρωσε.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024