Σε αντίθεση με τις συνήθεις τακτικές της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Skoda αποκάλυψε τη νέα της πρόταση για την μικρομεσαία κατηγορία σχεδόν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την πρώτη εμφάνισή του ως πρωτότυπο, επιλέγοντας, αντί να περιμένει την έκθεση της Γενεύης, την παρουσίαση του σε μια ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Τελ Αβίβ από όπου το νέο Scala σύστησε τα πολύ πιο ενδιαφέροντα, σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά, χαρακτηριστικά του στο κοινό. 

Με μήκος 4,362 μέτρα, πλάτος 1,793 μέτρα και ύψος 1,471 μέτρα, το Scala έχει προς «πάσα κατεύθυνση» μεγαλύτερες διαστάσεις από το Rapid Spaceback συμπεριλαμβανομένου του μεταξονίου το οποίο διαμορφώνεται σε 2,649 μέτρα. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντικά οφέλη σε ό,τι αφορά την ευρυχωρία του εσωτερικού του τα οποία μεγιστοποιούνται από την μετάβασή του σε μια νέα αρχιτεκτονική, και συγκεκριμένα την MQB A0, την μικρότερη πλατφόρμα του ομίλου VW, η οποία εγγυάται μια αποδοτικότερη διάταξη.

Ενδεικτικά, αναφέρεται, ότι σε ό,τι αφορά το μήκος του, το Scala είναι κατά 10,0 εκατοστά μεγαλύτερο από το VW Golf και 30,0 εκατοστά πιο κοντό σε σχέση με την Skoda Octavia.

Έτσι, εκτός από τον επιπλέον χώρο που εξασφαλίζει στους επιβαίνοντες, το Scala προσφέρει και ένα μεγαλύτερο πορτ μπαγκάζ, η χωρητικότητα του οποίου αυξάνεται σε 467 λίτρα (από 415 λίτρα στο Rapid Spaceback) και σε 1.410 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, δηλαδή αυξάνοντας κατά 30 λίτρα το αντίστοιχο μέγεθος του Rapid Spaceback και στοιχειοθετώντας την περιώνυμη χωροταξική υπεροχή της τσεχικής φίρμας.

Πέρα από τις αδιαμφισβήτητες περγαμηνές ευρυχωρίας και πρακτικότητας, το Scala φροντίζει να ενισχύσει σημαντικά και το σχεδιαστικό του προφίλ προβάλλοντας μια πολύ πιο αιχμηρή εικόνα σε σχέση με τον προκάτοχό του η οποία φιλοδοξεί να του εξασφαλίσει μια νέα καλύτερη τοποθέτηση απέναντι στον ολοένα και πιο εντατικό ανταγωνισμό είτε πρόκειται για τα «συγγενή» VW Golf και Seat Leon είτε για τους ανταγωνιστές από την Άπω Ανατολή -και όχι μόνο.

Για την ακρίβεια μάλιστα, όπως σημειώνει η Skoda, το Scala αποτελεί ένα σημείο καμπής για τον σχεδιαστικό της κώδικα καθώς εκπροσωπεί το εισαγωγικό κεφάλαιο προς μια νέα πιο επιθετική αισθητική προσέγγιση για τα μοντέλα που θα ακολουθήσουν στο portfolio της τσεχικής φίρμας.

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι το Skoda Scala, είναι πολύ πιο προσγειωμένο σχεδιαστικά από το Vision RS Concept το οποίο ανέλαβε να το συστήσει και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο οι σχεδιαστές της φίρμας σκοπεύουν να «επανορθώσουν» με την RS έκδοση για την οποία ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες.

Εκεί όπου οι διαφορές σε σχέση με το Rapid Spaceback είναι θεαματικές, είναι στο εσωτερικό του, όπου το Scala υιοθετεί μια σαφώς πιο σύγχρονη και ποιοτική εικόνα με υψηλότερης ποιότητας υλικά και άφθονη τεχνολογία. Ενδεικτικό είναι ότι στις επιλογές του συγκαταλέγεται πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων 10,25 ιντσών καθώς και σύστημα infotainment με οθόνη 9,2 ιντσών και τη δυνατότητα αυτόματης αναβάθμισης και online λειτουργιών.

Στην τεχνολογικά αναβαθμισμένη εικόνα του συντείνει επίσης η δυνατότητα επιλογής φωτιστικών σωμάτων LED σε συνδυασμό με δυναμικούς δείκτες αλλαγής πορείας καθώς και του συστήματος Sport Chassis Control, το οποίο μειώνει την απόσταση από το έδαφος κατά 1,5 εκατοστό προς όφελος μιας πιο δυναμικής οδικής συμπεριφοράς.

Σε ό,τι αφορά την αθέατη πλευρά του, αποτελεί γνώριμη εικόνα για τους εξοικειωμένους με το οπλοστάσιο του ομίλου VW καθώς τη βασική έκδοση του Scala θα εφοδιάζει ο τρικύλινδρος κινητήρας 1,0 λίτρου απόδοσης 95 ίππων σε συνδυασμό με μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων.

Ο ίδιος κινητήρας θα είναι διαθέσιμος και σε εκδοχή ισχύος 115 ίππων σε συνδυασμό με εξατάχυτο μηχανικό ή προαιρετικά με κιβώτιο DSG επτά σχέσεων. Με τις ίδιες επιλογές για το σύστημα μετάδοσης θα είναι διαθέσιμη και η κορυφαία βενζινοκίνητη έκδοση η οποία επωφελείται από τον TSI του 1,5 λίτρου με ισχύ 150 ίππων ενώ τις επιλογές κινητήρων θα συμπληρώσει diesel μοτέρ απόδοσης 115 ίππων για το οποίο οι μελλοντικοί του ιδιοκτήτες θα μπορούν να διαλέξουν εξίσου ανάμεσα στα δύο παραπάνω κιβώτια.

Από το τέλος του 2019, την γκάμα αναμένεται να συμπληρώσει και έκδοση φυσικού αερίου (CNG) με τον κινητήρα 1.0 G-TEC και ισχύ 90 ίππων σε συνδυασμό με μηχανικό κιβώτιο.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεσή του σύμφωνα με τις συστάσεις, το Scala θα διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά από το β΄εξάμηνο του 2019.

Γράψτε το σχόλιό σας