Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αλέξη δώστα όλα»: Ρίχνει στην κάλπη και τις... ξεχασμένες γερμανικές αποζημιώσεις

«Αλέξη δώστα όλα»: Ρίχνει στην κάλπη και τις… ξεχασμένες γερμανικές αποζημιώσεις

Από τα Καλάβρυτα ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα που είχε... επαναφέρει από την Κάνδανο τον Σεπτέμβριο αλλά που είχε ξεχάσει καθώς από το 2015 είχε να... ενοχλήσει τη Γερμανία - Μοίρασε χρήματα και στους κτηνοτρόφους

Στην πλήρη υλοποίηση του δόγματος «Αλέξη δώστα όλα», προχωρά η κυβέρνηση βάζοντας στην πρώτη γραμμή τον πρωθυπουργό. Στόχος του Μαξίμου θα είναι κάθε μέρα που περνά να γίνεται και μια εξαγγελία, με καθαρό προεκλογικό χαρακτήρα.

Τη μια οι συνταξιούχοι, την άλλη τα επιδόματα για τα Χριστούγεννα, την τρίτη η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις.

Από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα δεν θα μπορούσε να λείψει το αγαπημένο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο… εξάπτει τη φαντασία όσων πιστεύουν στα παραμύθια. Ο λόγος για τις γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες.

Κάνοντας επίσκεψη στην περιοχή για να αποτίσει φόρο τιμής για τα θύματα των Γερμανών που τους σκότωσαν στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ο πρωθυπουργός επανέφερε ξανά το θέμα το οποίο για λίγους μήνες είχε ξεχαστεί. Προφανώς γιατί προεκλογικό είναι ένα ζήτημα που «πουλάει» ο Τσίπρας είπε: «Όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δούμε με ένα συντεταγμένο τρόπο, πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση που είναι πολλών χρόνων, δεκαετιών. Έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ότι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει.

Αν υπάρχει ομοψυχία και ομοφωνία βοηθάει αυτό, διότι είναι και οι αποζημιώσεις και το δάνειο. Νομίζω ότι ο νομικός δικαιάκος πολιτισμός μας δίνει λύσεις. Εάν δεν αναγνωρίζεται από την άλλη πλευρά, να βρούμε ένα τρόπο συμφωνημένα, εφόσον υπάρχει μία διαφωνία ως προς αυτό, να δούμε με ποιο τρόπο θα λύσουμε αυτήν τη διαφωνία. Διότι, κατά τη δική μας εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το ύψος των αποζημιώσεων, είναι πάνω από όλα ηθικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στο ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η απειλή είναι κοινή για όλους τους λαούς και βλέπουμε ότι αυτές τις μέρες αυτή η ιδεολογία του μίσους πάει να μολύνει ακόμα και την ελληνική κοινωνία που έχει πίσω της όλη αυτή τη βαριά ιστορική παρακαταθήκη των δεκάδων χιλιάδων θυσιών, των νεκρών στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. ‘Αρα έχουμε ηθικό χρέος και να θυμόμαστε και να διεκδικούμε, προσθέτοντας ότι «στις μέρες μας είναι καλό να επισημαίνουμε την ιστορία του τόπου μας και στα νέα παιδιά».

Βεβαίως ο πρωθυπουργός τα ίδια είχε πει και από την μαρτυρική Κάνδανο στην Κρήτη, με μια διαφορά. Τότε είχε τονίσει ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, μέχρι τέλος του έτους, το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις θα φτάσει στην Ολομέλεια και από εκεί και πέρα, η Βουλή θα αποφασίσει πως θα προχωρήσεί στις διεκδικήσεις αυτές, είτε με διακρατική συνεννόηση είτε σε διεθνές νομικό επίπεδο.

Το θυμήθηκε τους τελευταίους μήνες μιας και είχε ξεχάσει ότι το 2015 το είχε θέσει μετ’ επιτάσεως με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αλλά στη συνέχεια το έβαλε στο συρτάρι προκειμένου να μην… ταράξει την κ. Μέρκελ.

Κάθε τόπος και μια υπόσχεση

Κάθε μαρτυρικός τόπος και μια υπόσχεση για τις αποζημιώσεις δηλαδή, έστω κι αν το τέλος του χρόνου ξεχάστηκε και θα μπει το 2019 με τις ελπίδες για τα δισεκατομμύρια που θα έρθουν από το Βερολίνο.

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό αίτημα είναι δίκαιο, ειδικά στην περίπτωση του κατοχικού δανείου, η Γερμανία έχει κλείσει το ζήτημα, έχει αναλάβει την ηθική υποχρέωση αλλά όχι την ουσιαστική, κλείνοντας το παράθυρο για να δοθούν αποζημιώσεις. Ειδικά από τη στιγμή που κάποιοι εδώ στην Ελλάδα μιλούν για τουλάχιστον 250 δις ευρώ, όσο 1,5 ελληνικό ΑΕΠ δηλαδή.

Όμως, στο πλαίσιο της τακτικής «πουλάω ελπίδα», ο κ. Τσίπρας επαναφέρει το ζήτημα αυτό, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων κρύβεται στην ντουλάπα της κυβέρνησης ως αντάλλαγμα για την ευνοϊκή στάση της Ανγκ. Μέρκελ στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων.

Ούτε οι κτηνοτρόφοι έμειναν παραπονεμένοι από τον πρωθυπουργό

Προεκλογικά, πάντως, θα ακουστεί αρκετά το θέμα και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακό τέχνασμα με το να έρθει στη Βουλή το πόρισμα, που ωστόσο δεν δεσμεύει κανέναν. Ειδικά αν δε συνοδεύεται από προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει την περιοδεία και τις υποσχέσεις καθώς θα… μοιράσει χρήμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στους αλιείς κατά την επίσκεψή του στην Κάλυμνο.

Τυχεροί στάθηκαν πάντως και οι κτηνοτρόφοι καθώς ανακοίνωσε την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας (De Minimis) προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024