Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χαμένος στη μετάφραση ο Τσακαλώτος: «Πρώτη φορά επεκτακτικός προϋπολογισμός»

Χαμένος στη μετάφραση ο Τσακαλώτος: «Πρώτη φορά επεκτακτικός προϋπολογισμός»

Δηλώσεις - γρίφος από τον υπουργό Οικονομικών και για την προστασία της α' κατοικίας στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη

Την γνωστή τακτική Τσίπρα, να κάνει το άσπρο – μαύρο, ασπάζεται και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Προσπαθώντας να διασκεδάσει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, που παρά την χωρίς όριο παροχολογία, καταγράφεται σε κάθε δημοσκόπηση -είτε αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είτε τις κρυφές που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός- έκανε δύο δηλώσεις εκτός πραγματικότητας: η μία αφορά τον προϋπολογισμό και η άλλη το νόμο Κατσέλη.

Χρησμός για τον νόμο Κατσέλη

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς για τις γνωστές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με την κατάργηση του νόμου Κατσέλη, απάντησε: «Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα». Πρόσθεσε, δε, πως «πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη ή νόμου Σταθάκη (δλδ όπως ο νόμος τροποποιήθηκε μετά τις αλλαγές που έγιναν τον Νοέμβριο του 2015, επί υπουργίας Γ. Σταθάκη) θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά τον Ιανουάριο του 2019».

Το μόνο που κατάφερε με αυτήν τη δήλωση – γρίφο ο κ. Τσακαλώτος είναι επί της ουσίας να επιβεβαιώσει τους φόβους για ανατροπή του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας όπως προβλέπεται στον νόμο Κατσέλη, δεδομένου ότι αυτός είναι ο πυρήνας του εν λόγω νόμου. Ειδικότερα, στο άρθρο 9 προβλέπεται η δυνατότητα του οφειλέτη να ζητήσει την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του της πρώτης κατοικίας, βάσει της αντικειμενικής αξίας αυτής και εισοδηματικών κριτηρίων. Με τις τροποποιήσεις που έγιναν το 2015 προβλέφθηκε ότι αίτηση εξαίρεσης της α΄ κατοικίας από τη ρευστοποίηση επιτρέπεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς προκειμένου να εξευρεθεί διάδοχο πλαίσιο.

Και βαφτίσια για τον προϋπολογισμό

Αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έμεινε εκεί, καθώς μέσα στο ίδιο 24ωρο αποφάσισε να βαφτίσει τον προεκλογικό προϋπολογισμό που έφερε στη Βουλή «επεκτατικό». Σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, ο προϋπολογισμός είναι «επεκτατικός» και «αντί να παίρνει από την οικονομία, δίνει στην οικονομία», καθώς και πως «μειώνει τη λιτότητα»…

Και συνέχισε: «Δεν κάνουμε θαύματα, είναι υψηλό το επίπεδο της λιτότητας και το μειώνουμε σταδιακά, αλλά με τη δημοσιονομική αξιοπιστία που έχουμε, κάθε φορά από δω και πέρα θα το μειώνουμε σταδιακά. Γιατί έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3,5 δισεκατομμύρια, που σημαίνει ότι προβλέπεται να είναι επεκτατικός προϋπολογισμός και το 2019 και το ’20 και το ‘21 και το ‘22».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη υπογράμμισε ότι και αυτή έχει επιστρέψει, αλλά πρέπει να είναι και βιώσιμη και ισορροπημένη και να αφορά, όχι λίγους, αλλά όλους. «Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, θα πρέπει να την κάνουμε βιώσιμη, έχουμε μια λύση για το χρέος τουλάχιστον για δεκαπέντε χρόνια – πιστεύω για περισσότερο εγώ- όπου έχουμε τον αέρα και το χρόνο και χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες από ότι έχει η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, παρεμπιπτόντως. Έχουμε μια δυνατότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Τώρα το πώς ένας προϋπολογισμός που κρύβει επιπλέον φόρους ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ σε σχέση με τον περσινό μπορεί να «μειώνει τη λιτότητα» και παράλληλα να είναι «επεκτατικός», μόνο τα μαθηματικά του υπουργού Οικονομικών μπορούν να το εξηγήσουν. Επιπλέον, μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα οικονομικά και επικοινωνιακά επιτελεία της κυβέρνησης μπορεί να βλέπουν μείωση της λιτότητας την ώρα που ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει περικοπή κοινωνικών δαπανών: θα δοθούν το 2019 μόλις 1,676 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης στο Μεσοπρόθεσμο να δοθούν 2,425 δισ. ευρώ (-30%). Με λίγα λόγια κόβονται 800 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

Σε ό,τι αφορά το πόσο πραγματικά «επεκτατικός» είναι ο προϋπολογισμός αρκεί να δει κάποιος τα στοιχεία που αναφέρονται στην αύξηση του ΑΕΠ: Προβλέπει περαιτέρω ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα έναντι του 2018… Μάλιστα, η συνεισφορά των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2019 σε 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδο υψηλότερο έναντι όλου του υπόλοιπου μεσοπρόθεσμου διαστήματος.

Την ίδια ώρα, οι δημόσιες δαπάνες παραμένουν παγωμένες. Για το 2019 προβλέπονται δαπάνες ΠΔΕ 6,750 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς και φέτος, αν και τον Ιούνιο στο Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση προϋπολόγιζε ότι το 2019 οι δαπάνες Δημοσίων Επενδύσεων θα αυξηθούν στα 7,3 δισ. ευρώ…

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη…

Κοντολογίς, χαρακτηρισμοί όπως «επεκτατικός» προϋπολογισμός και προβλέψεις περί «μείωσης της λιτότητας», το λιγότερο που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν είναι ευσεβείς πόθοι. Στην ουσία αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμπαίζει τους πολίτες και προσπαθεί να κρύψει την προεκλογική παροχολογία και την καταστροφή που αυτή θα επιφέρει σε όσα με κόπο και θυσίες κατάφερε ο ελληνικός λαός, πίσω από ωραίες, αλλά κενές περιεχομένου λέξεις.

Δυστυχώς για τους πολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στον άκρατο λαϊκισμό που τον έφερε στην κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι θα τον σώσει από την εκλογική συντριβή. Όμως τα μηνύματα που έρχονται από τις δημοσκοπήσεις για όλες τις κάλπες που θα στηθούν μέσα στο 2019 είναι ιδιαιτέρως αρνητικά για το κυβερνών κόμμα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει το πουγκί και τάζει ό,τι περισσότερο μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τον πρωθυπουργό, που βλέπει τα στοιχεία των ερευνών που δημοσιεύονται να επιβεβαιώνονται από τις κρυφές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Ο δρόμος για τις κάλπες είναι σχετικά μακρύς κι όπως φαίνεται μέχρι τότε θα ακουστούν πολλά ιλαροτραγικά, όπως αυτά του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024