Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζάεφ: Προστατεύονται γλώσσα και ταυτότητα με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ζάεφ: Προστατεύονται γλώσσα και ταυτότητα με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Ζάεφ δήλωσε ότι με τη συμφωνία η ΠΓΔΜ καθίσταται κράτος αναγνωρισμένο από όλους, χωρίς να θίγονται η ταυτότητα των πολιτών και η γλώσσα και χωρίς να αλλάξουν η σημαία, το εθνόσημο και ο εθνικός ύμνος

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η τροποποίηση του Συντάγματος είναι ο μοναδικός τρόπος για την ένταξη της ΠΓΔΜ  στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δήλωσε ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, σε μια περίοδο που «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Μιλώντας σε εκδήλωση των βετεράνων αγωνιστών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, ο Ζάεφ σημείωσε, ακόμα, ότι με τη συμφωνία η ΠΓΔΜ καθίσταται κράτος αναγνωρισμένο από όλους, χωρίς να θίγονται η ταυτότητα των πολιτών και η γλώσσα και χωρίς να αλλάξουν η σημαία, το εθνόσημο και ο εθνικός ύμνος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA, πρόσθεσε δε, ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ο στόχος για τον οποίο αγωνίστηκαν οι προηγούμενες γενιές, για ένα κράτος «που δεν θα αμφισβητείται».

Αναφερόμενος στις συνταγματικές αλλαγές, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των Πρεσπών, «δεν έχει τίποτα το αμφιλεγόμενο» και ότι τα σχέδια των τροπολογιών, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, καθώς και με τα συμφέροντα και την προοπτική της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει ενστάσεις στη διατύπωση για ορισμένα σημεία της συνταγματικής αναθεώρησης, με κύριο το άρθρο 49 το οποίο περιγράφει την παρουσία «Μακεδόνων» στο εξωτερικό, ζητώντας εναρμόνιση με το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος περί απόδημου Ελληνισμού.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024