Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το πρωί της Πέμπτης ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντίμιτροφ, με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πέτερ Σιγιάρτο, αναφορικά με το αίτημα πολιτικού ασύλου που υπέβαλε στη Βουδαπέστη ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νικολά Γκρούεφσκι.

Ο Ντιμιτρόφ ξεκαθάρισε τη θέση του στον Σιγιάρτο, εκφράζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία του για τη στάση της κυβέρνησης Όρμπαν.

Όπως επισημαίνεται από το ουγγρικό ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Σιγιάρτο υποστήριξε στον Ντιμιτρόφ ότι το αίτημα ασύλου που υπέβαλε ο Γκρουέφσκι είναι νομικό ζήτημα και όχι όχι πολιτικό. «Η ουγγρική αρχή που έχει την εξουσία να αποφασίζει σχετικά με την αίτηση ασύλου ενεργεί απολύτως σύμφωνα με τους σχετικούς διεθνείς νόμους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας επιβεβαίωσε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στη σταθερή υποστήριξη της Βουδαπέστης κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών και διατλαντικών διαδικασιών ένταξης» συνεχίζει το ουγγρικό ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα του πολιτικού ασύλου στον Γκρουέφσκι, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός της από το 2006 έως το 2016 και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, μίλησε την Τετάρτη ανοιχτά ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της Ουγγαρίας, «είναι αδύνατο να χωνέψει κανείς τη στάση της» είπε με δεικτικό τρόπο και συνέχισε: «ο Νίκολα Γκρουέφσκι υποβίβασε τη Μακεδονία σε ‘’κράτος όμηρο’’ κατά τη διάρκεια της εξουσίας του» είπε επικαλούμενος και σχετική έκθεση της Κομισιόν το 2016.

Η στάση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως ο Νίκολα Γκρουέφσκι πρέπει να εκτίσει την ποινή φυλάκισης στην πατρίδα του, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα Politico.

«Μετά από διεξοδική και διαφανή νομική διαδικασία, ο N. Γκρούεφσκι καταδικάστηκε από τα «μακεδονικά» δικαστήρια για κατάχρηση εξουσίας και καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση», δήλωσε στο Politico εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η καταδίκη του έχει επικυρωθεί πολλαπλώς. Επιπροσθέτως, ο κ. Γκρούεφσκι καταδικάστηκε για τέσσερις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις […] πιστεύουμε πως η «μακεδονική» νομική διαδικασία πρέπει να προχωρήσει δεόντως και ο κ.Γκρούεφσκι πρέπει να λογοδοτήσει εντός του «μακεδονικού» νομικού συστήματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα Σκόπια αναμένουν την έκδοση του Γκρούεφσκι από την κυβέρνηση Όρμπαν. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ουγγαρία, ως ευρωπαϊκό κράτος-μέλος και φίλος και εταίρος που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική μας, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων σε ανώτατα επίπεδα», δήλωσε στο Politico εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

«Δεν αναμένουμε από την Ουγγαρία να προσφέρει καταφύγιο σε άτομα που έχουν ζημιώσει τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το γραφείο του Ορμπαν επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι έχει λάβει αίτημα ασύλου. «Με δεδομένο ότι ήταν πρωθυπουργός στη χώρα του για δέκα χρόνια, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κ. Γκρούεφσκι να καταθέσει το αίτημά του ασύλου για λόγους ασφαλείας και να εισακουστεί στην έδρα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη», αναφέρει δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να παρέμβουμε σε εσωτερικές υποθέσεις ξένων χωρών και θεωρούμε την αξιολόγηση του αιτήματος ασύλου του πρώην πρωθυπουργού της «Μακεδονίας’ ως ένα αποκλειστικά νομικό ζήτημα» σημειώνει.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με τη διαφυγή Γκρούεφσκι» δηλώνει η Ουγγαρία

Από την άλλη πλευρά η Ουγγαρία, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή, είπε πως «με δεδομένο ότι διετέλεσε πρωθυπουργός αυτής της χώρας επί δέκα χρόνια, για λόγους ασφαλείας, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κύριο Γκρουέφσκι να υποβάλει αίτημα ασύλου και να ακουστεί».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι δεν έχει καμία σχέση με τη διαφυγή του Γκρούεφσκι από την χώρα του, ενώ την ίδια στιγμή αρνήθηκε να καταστήσει γνωστό πώς κατάφερε να φθάσει στην Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης, στη Βουδαπέστη, όπου υπέβαλε τα απαιτούμενα έγγραφα και υποβλήθηκε σε ακρόαση.

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι μέχρι στιγμής η ουγγρική δικαιοσύνη δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα από τα Σκόπια για την έκδοση του Γκρουέφσκι, επισημαίνοντας τέλος, ότι η Ουγγαρία θα δράσει στο πλαίσιο του νόμου, εφόσον αυτό συμβεί.