Η αρνητική επίδραση της εφαρμογής του νέου, αυστηρότερου πρωτοκόλλου δοκιμών WLTP και των παρεπόμενων διαδικασιών νέων εγκρίσεων τύπου, εξακολουθεί να υφίσταται και τον Οκτώβριο στις πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή επικράτεια, «αν και ηπιότερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (-23,5%)» όπως σημειώνει η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτου Ευρώπης (ACEA), που έδωσε στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων.

Σύμφωνα με αυτά, κατά τον μήνα Οκτώβριο οι ταξινομήσεις καινούριων αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή επικράτεια υποχώρησαν κατά 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, αθροίζοντας σε 1.169.462 μονάδες.

Ο αντίκτυπος των χρονοβόρων διαδικασιών για νέες έγκρισης τύπου φρέναρε τις πωλήσεις σε όλες τις παραδοσιακά μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτου κατά το δέκατο μήνα του έτους, πλήττοντας τα μεγέθη πωλήσεων των αυτοκινητοβιομηχανιών, ειδικώς των πιο «μαζικών» με μεγάλες γκάμες και πληθώρα εκδόσεων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι πωλήσεις του VW Group κατά τον μήνα Οκτώβριο υποχώρησαν κατά 22%, αυτές του Renault Group κατά 15%, η Fiat Chrysler Automobiles κατέγραψε μείωση πωλήσεων 13% ενώ από τους μεγάλους Ευρωπαίους παίκτες, το PSA Group είναι το μόνο το οποίο χάρη σε μια διαφορετική διαχείριση σε σχέση με τη νέα διαδικασία, περιόρισε την μείωση πωλήσεων σε 1,2%.

Σε ό,τι αφορά τους ασιάτες κατασκευαστές, η Toyota εμφανίζει αύξηση πωλήσεων 5,3% ενώ αυξητικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις της ΚΙΑ οι οποίες κατέγραψαν +4,5%. Αντιθέτως Nissan και Hyundai, είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 26% και 4,7% αντίστοιχα.

Καλύτερα προετοιμασμένοι σε σχέση με τη διαδικασία νέων εγκρίσεων τύπου, έδειξαν οι premium κατασκευαστές με την BMW, να καταγράφει αύξηση πωλήσεων 12% τον Οκτώβριο, την Mercedes-Benz 7,9%, και την Volvo 10%.

Παρά τα όποια προβλήματα έχει δημιουργήσει το WLTP στις ευρωπαϊκές πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τους δύο προηγούμενους μήνες, η συνολική εικόνα για το δεκάμηνο παραμένει θετική με τις συνολικές ταξινομήσεις να αθροίζουν σε 13,4 εκατομμύρια μονάδες, μέγεθος αυξημένο κατά 1.4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η αναστάτωση που έχει επιφέρει το WLTP στις πωλήσεις αναμένεται να έχει σύντομη διάρκεια με την κατάσταση να ομαλοποιείται πλήρως έως το τέλος της χρονιάς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο