Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναδρομικά: Νέες διεκδικήσεις για κομμένα δώρα και συντάξεις

Αναδρομικά: Νέες διεκδικήσεις για κομμένα δώρα και συντάξεις

Καθημερινά υποβάλλονται  χιλιάδες αιτήσεις και αγωγές ενώ  νέες δικαστικές αποφάσεις επιστρέφουν αποζημιώσεις σε συνταξιούχους και από κομμένες επικουρικές συντάξεις, διευρύνοντας έτσι  το πεδίο των διεκδικήσεων

Προσπάθειες για αναδρομικές διεκδικήσεις για κομμένα δώρα και συντάξεις καταβάλλουν καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχοι την ώρα που επικρατεί σύγχυση με τις αντιφατικές δηλώσεις υπουργών σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα.
Καθημερινά υποβάλλονται  χιλιάδες αιτήσεις και αγωγές ενώ  νέες δικαστικές αποφάσεις επιστρέφουν αποζημιώσεις σε συνταξιούχους και από κομμένες επικουρικές συντάξεις, διευρύνοντας έτσι  το πεδίο των διεκδικήσεων.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», έγινε γνωστό ότι  από τη δικηγορική εταιρεία Λουκάς Αποστολίδης και συνεργάτες, με την αριθμό 18222/2018 απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (4ο Τμήμα) δικαιώνονται συνταξιούχοι του κλάδου σύνταξης του ΗΣΑΠ και τους επιδικάζει χρηματική αποζημίωση (από 4.585 ευρώ έως 6.000 ευρώ στον καθένα) λόγω των παράνομων περικοπών που είχαν υποστεί στην επικουρική τους σύνταξη για το διάστημα 1/1/2012 έως 31/3/2014.
Οι περικοπές που κρίθηκαν παράνομες ως αντισυνταγματικές είχαν επιβληθεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 2 του Ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ.5 του Ν. 4093/2012 (μεσοπρόθεσμο).
Χιλιάδες συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν αναδρομικά, έχουν με το μέρος τους αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Αναδρομικά με τόκο

Αξίζει να επισημανθεί ότι όλα τα  κατώτερα δικαστήρια της χώρας συμμορφώνονται με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας , με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου  και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, διατάσσουν την κυβέρνηση και τις διοικήσεις ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ σε άμεση καταβολή – και μάλιστα με τόκο (6%) – σε όλους τους συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
Η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πετρόπουλου για επιστροφή των αναδρομικών και δώρων μόνο σε όσους έχουν κάνει αγωγή μέχρι τις 11/6/2015, πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ και του Ανώτατου Ειδικού  Δικαστηρίου ορίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να καταθέσουν αγωγές.

Τι υποστηρίζει η Αχτσιόγλου

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε την Τρίτη μιλώντας στο news247 ότι το 2012 με νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση περικόπηκαν οι συντάξεις. «Το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι αυτές οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ». Η κυβέρνηση το 2016, πρόσθεσε,  «προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές. Πριν από λίγους μήνες υπήρξε απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά, αυτό αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ, έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου».
Δεν εκτιμώ, κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου,  «ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου».

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024