Κόκκινη κάρτα σε δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες σκοπεύει να δείξει η κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση που ετοιμάζει ώστε να κλείσει κάθε παράθυρο στη δράση τους αναφορικά με το κυνήγι των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που δέχεται η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή αλλά και οι καταναλωτικές οργανώσεις, οι πρακτικές που ακολουθούν είναι πολλές φορές κατά παράβαση των προσωπικών δεδομένων αλλά και των κανόνων προστασίας των καταναλωτών, χρησιμοποιώντας αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους. Αν και από το 2011 είχε γίνει προσπάθεια να μπει τάξη στο άναρχο περιβάλλον που υπάρχει, αυτό δεν είχε καταστεί δυνατό.

Πλέον η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη και ήδη επεξεργάζεται παρεμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα μπουν κανόνες στη λειτουργία δικηγορικών γραφείων ως εισπρακτικών εταιρειών κόκκινων δανείων. Στόχος είναι οι διατάξεις να έρθουν στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου και να βάλουν φρένο σε αθέμιτες πρακτικές που καταγγέλλεται ότι χρησιμοποιούν δικηγορικά γραφεία στο κυνήγι των κόκκινων οφειλετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν μπει δύο προτάσεις με την πρώτη να προσανατολίζεται στην απαγόρευση στους δικηγόρους να οχλούν τηλεφωνικά τον οφειλέτη, πέρα από αυστηρά καθορισμένες τηλεφωνικές κλήσεις προκειμένου να τον ενημερώσουν για την οφειλή του και να διερευνήσουν τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης.

Η δεύτερη πρόταση, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, η οποία θεωρείται ότι θα βρει λιγότερες αντιδράσεις από την πλευρά των δικηγόρων, προβλέπει ότι οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρείες που θέλουν να αναλαμβάνουν δραστηριότητες εισπρακτικών εταιρειών θα είναι υποχρεωμένοι, εφόσον θέλουν να αναλαμβάνουν και αυτό το έργο, να λειτουργούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις μα βάση τις οποίες σήμερα λειτουργούν οι εισπρακτικές εταιρείες (π.χ. καταγραφή των κλήσεων, συγκεκριμένος αριθμός τηλεφωνημάτων εντός συγκεκριμένου ωραρίου, εγγραφή στο μητρώο εισπρακτικών κ.λπ.).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο