Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευτελισμός ή εκλογές

Ευτελισμός ή εκλογές

Ο Τσίπρας έχει να επιλέξει ανάμεσα στον ευτελισμό και τις εκλογές. Θα επιλέξει τον ευτελισμό.

Να δούμε κατ» αρχήν πώς διαμορφώνονται τα πράγματα.

1. Ο Ζάεφ βρήκε (όπως βρήκε) ογδόντα Σάρες και Μάρες να προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια. Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη…
2. Οποιοι ήλπιζαν ότι η συμφωνία θα μπλοκαριστεί στα Σκόπια και θα παγώσει ή θα μετατεθεί στο μέλλον για την Αθήνα, έπεσαν έξω. Πάνο, χάσαμε…
3. Ακόμη κι αν εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια (που δεν έχει λόγο να το κάνει…) ο Ζάεφ θα στείλει τη συμφωνία πίσω στην Αθήνα μέσα στον Ιανουάριο.
4. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει σήμερα πώς, με ποιους και σε ποιες συνθήκες θα εισαχθεί για κύρωση η συμφωνία στη Βουλή. Το βέβαιο είναι ότι το Σκοπιανό θα αναφλεγεί ξανά ως εσωτερικό επίδικο και θα επισκιάσει κάθε πολιτική ατζέντα.
5. Από πουθενά δεν διαφαίνεται ότι οι συσχετισμοί τον Ιανουάριο θα είναι καλύτεροι για τη συμφωνία από ό,τι σήμερα. Το αντίθετο. Οι υποψίες και οι καταγγελίες για χρηματισμούς, παζάρια και εξαγορές βουλευτών που θα συνοδέψουν τη συζήτηση θα επιβαρύνουν αφάνταστα το πολιτικό κλίμα.
6. Ο «διεθνής παράγων» θα πιέζει πλέον την ελληνική πλευρά να κυρώσει τη συμφωνία. Με τις άγαρμπες και προσβλητικές μεθόδους που χρησιμοποίησε και στα Σκόπια.
7. Το κεντρικό ερώτημα είναι αν τη στιγμή της κύρωσης θα υπάρχει κυβέρνηση, αν δηλαδή θα κάνει κωλοτούμπα ο Καμμένος. Αλλη δυνατότητα κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υπάρχει.
8. Ολα αυτά σε συνθήκες «τέλους χρόνου». Εκλογές Φεβρουάριο ή Μάιο δεν κάνει ουσιαστική διαφορά, εκτός από μία: ο Τσίπρας θέλει να κλείσει το Σκοπιανό πριν από τις εκλογές ώστε οι εκλογές να μη γίνουν δημοψήφισμα για το Σκοπιανό.
9. Αν τη στιγμή της κύρωσης υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, θα το κλείσει, θα πάει σε εκλογές τον Μάιο κι ο Θεός βοηθός. Αν όμως ο Καμμένος δεν κάνει κωλοτούμπα, έχουμε ενδείξεις ότι ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να κινηθεί με μια οιονεί «κυβέρνηση μειοψηφίας» στα όρια της συνταγματικής εκτροπής, ώστε να κυρώσει τη συμφωνία. Είναι πολιτικά ευτελιστικό, εθνικά επιζήμιο κι επικίνδυνο – για τον ίδιο.
10. Ο μόνος ελιγμός του Τσίπρα θα είναι να μεταφέρει πίεση στην αντιπολίτευση για να κερδίσει χρόνο ή ανοχή. Δύσκολο. Κανείς δεν πιέζεται με το 75% του κόσμου μαζί του.

Συμπέρασμα; Πολύ απλό. Είναι η παράφραση του διλήμματος που είχε διατυπώσει ο Τσόρτσιλ για τον Τσάμπερλεν την επομένη της Συμφωνίας του Μονάχου.

Ο Τσίπρας έχει να επιλέξει ανάμεσα στον ευτελισμό και τις εκλογές. Θα επιλέξει τον ευτελισμό.

Και δεν θα γλιτώσει τις εκλογές.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024