Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πότε θα γίνουν εκλογές: Τα σενάρια με κεντρικό πρόσωπο τον... Ζάεφ

Πότε θα γίνουν εκλογές: Τα σενάρια με κεντρικό πρόσωπο τον… Ζάεφ

Οι εξελίξεις στα Σκόπια κρίνουν και τις πολιτικές κινήσεις του πρωθυπουργού. Αλλά πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί κι ένα νέο «αφήγημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Κανείς δεν περίμενε ότι η ΠΓΔΜ και η τύχη του Ζόραν Ζάεφ θα έκρινε και την ημερομηνία των εκλογών στην Ελλάδα. Και μπορεί η παρούσα κυβέρνηση να έχει χρονικό ορίζοντα ενός έτους, ωστόσο, πλέον όλοι είναι σίγουροι ότι της απομένουν ελάχιστοι μήνες.

Τα στοιχήματα για το χρόνο των εκλογών δίνουν και παίρνουν. Αλλοι μιλούν για εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα με κάλπες πριν από την κύρωση της συμφωνίας ώστε να μην έχει το «βαρίδι» μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Βουλή.

Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι θα τηρήσει τη συμφωνία του με τον Πάνο Καμμένο και θα φέρει προς κύρωση τη συμφωνία τον Μάρτιο.

Στο σενάριο αυτό ορισμένοι ποντάρουν και να στηθούν εκλογές μέσα στον Απρίλιο, πριν βεβαίως από τη Μεγάλη Εβδομάδα που φέτος είναι από 21 έως 28 Απριλίου.

Και το τελευταίο (για πολλούς επικρατέστερο σενάριο) είναι αυτό των εκλογών το Μάιο, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα διαλυθεί πριν από τις 21 Απριλίου, δηλαδή πριν από την Κυριακή των Βαϊων.

Διπλή πλειοψηφία

Τα πάντα βεβαίως θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Αν δηλαδή θα συνδέσει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με τη δυνατότητά του να κυβερνήσει.

Το σενάριο της διπλής πλειοψηφίας στη Βουλή «παίζει» όλο και πιο πολύ. Στο Μαξίμου είναι σχεδόν σίγουροι ότι η παρούσα Βουλή θα περάσει τη συμφωνία και μάλιστα η κυβέρνηση μπορεί να την περάσει και χωρίς τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, τουλάχιστον όσων θα παραμείνουν στο κόμμα. Εκτιμούν δηλαδή ότι υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητοι που θα συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση στο θέμα των Πρεσπών, αλλά μόνο σε αυτό.

Δηλαδή άλλο να κυρωθεί η συμφωνία κι άλλο να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η ΝΔ ενδεχομένως να καταθέσει πρόταση μομφής για να δείξει ότι ο Πάνος Καμμένος «παίζει» με τους πολίτες και είναι κολλημένος στην καρέκλα του. «Όταν στηρίζει την κυβέρνηση, σημαίνει ότι αποδέχεται και τη συμφωνία των Πρεσπών», λένε στην οδό Πειραιώς και υπενθυμίζουν την απόφαση του Καμμένου να… μιλήσει ξανά με τον πρωθυπουργό τον Μάρτιο που θα έρθει η συμφωνία.

«Βάλτε φυλακή»

Είναι δεδομένο ότι η ημερομηνία των εκλογών βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού. Θα θελήσει να στήσει κάλπες σε μια χρονική περίοδο όπου θα έχει κι ένα «αφήγημα» να διηγηθεί. Κάποιοι λένε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η μη περικοπή των συντάξεων. Αλλοι ότι έρχονται δικαστικές περιπέτειες για πολιτικά πρόσωπα που θα κάνουν το πολιτικό σύστημα να συνταραχθεί. Κάτι που επιθυμούν διακαώς στον ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να βάλουμε φυλακή ορισμένους για να κερδίσουμε τις εκλογές», είπε ο Παύλος Πολάκης. Το καλύτερο φόντο για μια προεκλογική περίοδο πόλωσης είναι σκάνδαλα, φυλακίσεις, εισαγγελικές παρεμβάσεις, κάμερες στα δικαστήρια.

Όταν, λοιπόν, προετοιμαστεί ένα τέτοιο σκηνικό που «πουλάει» περισσότερο, και σε συνδυασμό με τις παροχές που έρχονται από τις αρχές του χρόνου, τότε ο Τσίπρας μπορεί να πάει σε εκλογές.

Αλλά είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να τελειώσει και ο Ζάεφ τις διαδικασίες, κάτι που αναμένεται περί τις αρχές Φεβρουαρίου. Ενδεχομένως και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να στήσει κάλπες τον Μάρτιο και μάλιστα διπλές. Για εκλογή νέου προέδρου, που θα διαδεχθεί τον Ιβάνοφ και για να ισχυροποιήσει τη θέση του στο πολιτικό σύστημα της χώρας του.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024