Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Κασόγκι: Επεκτείνονται οι έρευνες σε περιοχές εκτός προξενείου

Υπόθεση Κασόγκι: Επεκτείνονται οι έρευνες σε περιοχές εκτός προξενείου

Οι δολοφόνοι του ενδέχεται να πέταξαν λείψανα του Κασόγκι στο Δάσος του Βελιγραδίου, που γειτονεύει με την Κωνσταντινούπολη, ή σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην Γιάλοβα, 90 χιλιόμετρα από την πόλη, διευκρίνισαν οι δύο αξιωματούχοι.

Οι τουρκικές αρχές ψάχνουν σε ένα δάσος στα προάστια της Κωνσταντινούπολης και σε μια πόλη κοντά στη Θάλασσα του Μαρμαρά λείψανα του σαουδάραβα δημοσιογράφου ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες, μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσαν δύο τούρκοι αξιωματούχοι.

Στελέχη των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας ανέκτησαν εξάλλου «πολλά δείγματα» από το προξενείο και την κατοικία του γενικού πρόξενου, είπαν οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, και τα δείγματα θα υποβληθούν σε αναλύσεις για να διακριβωθεί εάν περιέχουν ίχνη του γενετικού υλικού του Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι αρχές του σουνιτικού βασιλείου διαψεύδουν την κατηγορία των τουρκικών αρχών ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο και ότι στη συνέχεια το πτώμα του διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο. Η εξαφάνιση του δημοσιογράφου, ο οποίος είχε μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο για το Ριάντ εξαιτίας επικρίσεών του προς τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και πλήττει τις σχέσεις ανάμεσα στο Ριάντ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να μεγεθύνουν την ακτίνα της έρευνας, ακολουθώντας την πορεία και παίρνοντας υπόψη τις στάσεις που έκαναν τα αυτοκίνητα που έφυγαν από το προξενείο και από την κατοικία του προξένου τη 2α Οκτωβρίου, την ημέρα που είδαν τον Κασόγκι ζωντανό για τελευταία φορά, εξήγησαν οι δύο τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι δολοφόνοι του ενδέχεται να πέταξαν λείψανα του Κασόγκι στο Δάσος του Βελιγραδίου, που γειτονεύει με την Κωνσταντινούπολη, ή σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην Γιάλοβα, 90 χιλιόμετρα από την πόλη, διευκρίνισαν οι δύο αξιωματούχοι.

«Με βάση την έρευνα, υπήρξαν ορισμένες υποψίες ότι λείψανα μπορεί να βρίσκονται στην πόλη Γιάλοβα και στο Δάσος του Βελιγραδίου, η αστυνομία ψάχνει σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος. Ένα αγροτικό οίκημα ή μια βίλα ίσως χρησίμευσαν ως χώρος απόρριψης ή ταφής των λειψάνων, εξήγησε.

Την Πέμπτη, τούρκοι αστυνομικοί έψαξαν για δεύτερη φορά το σαουδαραβικό προξενείο όπου εξαφανίστηκε ο Κασόγκι, μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ και αρθρογράφος της Washington Post, που είχε επικρίνει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Έψαξαν επίσης την κατοικία του πρόξενου.

Συλλέχθηκαν πολλά δείγματα από τις δύο τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων χώματος και νερού. Όλα τα δείγματα θα υποβληθούν σε αναλύσεις για ίχνη του DNA του Κασόγκι.

Ο αυτοεξόριστος σαουδάραβας δημοσιογράφος πήγε στο προξενείο διότι ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό ενόψει του επικείμενου γάμου του. Έκτοτε δεν τον ξαναείδε κανείς ζωντανό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη πως υποθέτει ότι ο Κασόγκι είναι νεκρός και δεσμεύτηκε ότι η αντίδραση των ΗΠΑ εάν διαπιστωθεί ότι ευθύνεται πράγματι για τον φόνο του η Σαουδική Αραβία θα είναι «πολύ σκληρή», επέμεινε ωστόσο ότι θέλει πρώτα να εξακριβωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Τσαβούσογλου: Δεν έχουμε δώσει ηχογραφήσεις σε κάνεναν

Η Τουρκία δεν έχει μοιραστεί οποιεσδήποτε ηχογραφήσεις με οποιονδήποτε, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από πληροφορίες ότι η Άγκυρα έδωσε μια ηχογράφηση της δολοφονίας ενός αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν τίθεται θέμα για την Τουρκία να παράσχει οποιαδήποτε ηχητική καταγραφή στον Πομπέο ή σε οποιονδήποτε άλλον Αμερικανό αξιωματούχο», δήλωσε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσαβούσογλου δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, το σχόλιο αυτό έκανε ο Τσαβούσογλου, που επισκέπτεται την Αλβανία. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης στους δημοσιογράφους πως η Τουρκία έχει στοιχεία και πληροφορίες από την έρευνά της για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου.

Η Σαουδική Αραβία αρνείται τους ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων σύμφωνα με τους οποίους ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και το πτώμα του απομακρύνθηκε από εκεί. Η εξαφάνιση και ο πιθανός θάνατός του έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και ένταση στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024