Στις δηλώσεις του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στις οποίες μεταξύ άλλων κάλεσε το Μαξίμου να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησής του απάντησε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ASEM

Όπως δήλωσε, «χθες ενημερώθηκα για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο με την ένδειξη αυστηρά προσωπικό», σημειώνοντας πως δεν συνηθίζει να δημοσιοποιεί προσωπικές επιστολές που απευθύνονται προσωπικά στον ίδιο.

«Για μένα έχει λήξει το θέμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει ένα σπουδαίο έργο και έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη να συνεχίσουμε. «Ο Κοτζιάς δεν ήταν απλά ένας υπουργός αλλά και ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Έχουμε ως προσωπικό στοίχημα δύο μεγάλα επιτεύγματα, το ένα αφορά την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα, και έχουμε και τη συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια. Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατέψω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση και την προστασία του άλλου. Άρα, λοιπόν, δεν κάνω τίποτα παραπάνω από το να εκφράσω απέναντι σας την αποφασιστικότητα μου να προχωρήσει η κυβέρνηση μου στην επιτυχή και οριστική έξοδο από την κρίση διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα και στην επιτυχή κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε.

Ο Καμμένος στο εσωτερικό θα έχει τη δική του γραμμή

Ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, επεσήμανε ότι στις συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. «Άλλο όμως η διαφορετική άποψη κι άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τους υπουργούς. Στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με την εθνική γραμμή» διαμήνυσε.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, έβαλε αστερίσκους σύμφωνα με τους οποίους ο Πάνος Καμμένος μπορεί να έχει τη δική του στρατηγική στο εσωτερικό της χώρας όχι στο εξωτερικό, επιτρέποντάς του με λίγα λόγια να λέει άλλα εντός και άλλα εκτός της χώρας και να αλλάζει κατά το δοκούν το «καπέλο» του υπουργού Εθνικής Άμυνας με αυτό του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Απαντώντας δε, σε ερώτηση για το plan b του Πάνου Καμμένου και αν γνώριζε ο κ. Τσίπρας απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, αρκούμενος μόνο στο ότι η «κυβέρνηση προχωράει με σαφή προορισμό και στόχο και η πορεία της δεν απειλείται από κανένα».

Περί ψήφου εμπιστοσύνης και εκλογών

Ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος με το ενδεχόμενο να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, είπε ότι θα έλεγε σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμιση χρόνια να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο.

«Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας».

Περί προσφυγικού

Για το προσφυγικό, σημείωσε ότι στη Σύνοδο συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες διέλευσης και προέλευσης, προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ – Αραβικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο στις αρχές του 2019.

«Τονίσαμε ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών, με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου» συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε, «τονίσαμε δε ότι η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη. Συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασία μας στον τομέα της προστασίας των συνόρων σε αστυνομικό επίπεδο, αλλά και με καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, ολοκλήρωση του Κανονισμού Επιστροφών και αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασύλου».

Σημείωσε, δε, ότι «με δική μας παρέμβαση, συμπεριλήφθηκε στα Συμπεράσματα ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έως το τέλος του 2018».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο