Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραπαίει η κυβέρνηση: Μετά τους όρκους πίστης, το Μαξίμου επικαλείται σχέδιο αποσταθεροποίησης

Παραπαίει η κυβέρνηση: Μετά τους όρκους πίστης, το Μαξίμου επικαλείται σχέδιο αποσταθεροποίησης

Τρικυμία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση παραπαίει. Ούτε οι όρκοι πίστης που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν αρκετοί για να εκτονώσουν την ένταση, με αποτέλεσμα να επιστρατευθεί το γνωστό και αγαπημένο σενάριο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης»...

Τρικυμία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση παραπαίει. Ούτε οι όρκοι πίστης που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν αρκετοί για να εκτονώσουν την ένταση, με αποτέλεσμα να επιστρατευθεί το γνωστό και αγαπημένο στο Μέγαρο Μαξίμου σενάριο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης»…

Η επίκληση του ξαναζεσταμένου σεναρίου για «σχέδιο αποσταθεροποίησης» έγινε προκειμένου το Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει στη ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «κυβέρνηση σε αποσύνθεση» και «άβουλο πρωθυπουργό» που απλώς παρακολουθεί τα τεκταινόμενα.

Ειδικότερα, η ΝΔ σημείωσε ότι «ο κυνικός θίασος που κυβερνά βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και τα μέλη του δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε κεκλεισμένων των θυρών. Δεν έχει ξαναγίνει πρωθυπουργός να εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν και στη συνέχεια να τους παρακολουθεί άβουλος να αλληλοκατηγορούνται για να μην χάσουν την καρέκλα τους. Φτάνει πια. Η χώρα δεν μπορεί να βυθίζεται άλλο εξαιτίας σας».

Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού έσπευσε να απαντήσει: «Κατανοούμε την αμηχανία που προκλήθηκε στη ΝΔ από το βασικό μήνυμα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα συμπράξει στο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας».

Ανεξαρτήτως όμως από τη «στάχτη στα μάτια» που προσπαθεί να ρίξει το Μαξίμου, με την επίκληση του «σχεδίου αποσταθεροποίησης», είναι γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του να μην διανοηθούν καν να ρίξουν την κυβέρνηση για το Μακεδονικό – και αυτό αποτελεί την «επίσημη» διαρροή και όχι δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ήρθαν να συμπληρώσουν την εικόνα του κεκλεισμένου των θυρών Υπουργικού Συμβουλίου: Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος είχαν μια αντιπαράθεση σε αναμενόμενα υψηλούς τόνους, με τον Νίκο Παππά να αναλαμβάνει ρόλο πυροσβέστη. Αυτό το επεισόδιο είναι που επικαλείται η ΝΔ για να κάνει λόγο για «άβουλο πρωθυπουργό», προκαλώντας την οργή του Μεγάρου Μαξίμου.

Αντί άλλης απάντησης στη ΝΔ, το γραφείο πρωθυπουργού χρησιμοποίησε το σενάριο της αποσταθεροποίησης που όμως έχει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιδίωκε. Γιατί ποιος να πιστέψει ότι υπάρχει εξωτερικός παράγοντας που σχεδιάζει την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης την ώρα που ο ίδιος ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος και βουλευτές των ΑΝΕΛ «απειλούν» με ψευδοαντάρτικο και πτώση της κυβέρνησης;

Και τελικά, σύμφωνα με το Μαξίμου, υπάρχει ή όχι κάποιος βουλευτής της πλειοψηφίας που θα συμπράξει με το σχέδιο αποσταθεροποίησης; Αν δεν υπάρχει, γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του «να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό» όπως αναφέρει η επίσημη διαρροή για το Υπουργικό Συμβούλιο;

Είναι παραπάνω από εμφανές, λοιπόν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να ανησυχεί σοβαρά για το εάν η κυβέρνησή του θα συνεχίσει για πολύ ακόμη, γιαυτό και ικετεύει τον Πάνο Καμμένο να υπογράψει δήλωση πίστης. Κι όσο εκείνος δεν το κάνει -για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους-, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου θα προκαλείται αναταραχή και ο πρωθυπουργός θα αναγκάζεται να επικαλείται ανυπόστατα σενάρια αποσταθερόποιησης.

Το ξαναζεσταμένο σενάριο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης

Το σενάριο για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και αποστασίας βουλευτών είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση το καλοκαίρι, χωρίς επιτυχία.

Ήταν λίγες ημέρες αφού ο πρωθυπουργός φορώντας την κόκκινη γραβάτα έβγαλε έναν πανηγυρικό λόγο στο Ζάππειο, μιλώντας για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, για σταθερότητα, ασφάλεια και σιγουριά, όταν πλειάδα κυβερνητικών στελεχών και από τα δύο κόμματα άρχισαν να επικαλούνται ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης, για αποστασίες και χρηματισμό βουλευτών.

Αποκορύφωμα αυτού του κλίματος ακραίας πόλωσης ήταν όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έφτασε στο σημείο, με αφορμή την απόπειρα εισβολής κουκουλοφόρων στο γραφείο του βουλευτή Κατσίκη να μιλήσει για κινήσεις που έχουν ως στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, πίσω από την επίθεση δεν ήταν ούτε συμφέροντα που ήθελαν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, ούτε σκοτεινοί «κύκλοι» αλλά μέλη του Ρουβίκωνα τα οποία δεν κατάφεραν καν να μπουν στο γραφείο του βουλευτή Κατσίκη.

Η υπόθεση εξέθεσε περισσότερο από όλους τον Πάνο Καμμένο, ωστόσο συνολικά η κυβέρνηση υπέστη μια επικοινωνιακή ήττα και το «σχέδιο» ξεφούσκωσε.

Τώρα που το σενάριο επανέρχεται, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όπως και τότε, έτσι και τώρα πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια να διατηρηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και να ανακοπεί το … κύμα φυγής που είχε αρχίσει να καταγράφεται ήδη από το καλοκαίρι στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024