Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε αδιέξοδο ο Τσίπρας: Ικετεύει τον Καμμένο να υπογράψει «δήλωση πίστης» στην κυβέρνηση

Σε αδιέξοδο ο Τσίπρας: Ικετεύει τον Καμμένο να υπογράψει «δήλωση πίστης» στην κυβέρνηση

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο αναδεικνύει την αδυναμία του να ελέγξει το υπουργικό συμβούλιο ενώ στοχοποιεί τη Δεξιά. Την άλλη Δεξιά βεβαίως κι όχι αυτή με την οποία κυβερνά μαζί επί 3,5 χρόνια

Τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, αναδεικνύει η διαρροή που έγινε για τα όσα είπε στους υπουργούς κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Για πρώτη φορά μετά από καιρό που ένα υπουργικό έγινε χωρίς κάμερες και με αυστηρή εντολή στα μέλη του να μη διαρρεύσουν τίποτε. «Ούτε καν να μιλήσουμε σε δημοσιογράφους μέχρι να βγει η άτυπη ενημέρωση», έλεγε υπουργός της κυβέρνησης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας: «Ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δε θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Η δήλωση αυτή και μόνο δείχνει έναν αδύναμο πρωθυπουργό που ικετεύει τους υπουργούς να μην τον ρίξουν. Για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά ένας πρωθυπουργός επιχειρεί με μια δήλωση να αποδείξει ότι είναι μεγάλος ηγέτης κι ότι ελέγχει το παιχνίδι και ταυτόχρονα αποδομεί τον ίδιο του τον εαυτό.

Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσίπρας προφανώς απευθύνεται στα στελέχη των ΑΝΕΛ, τον άκουγαν άλλωστε οι κ. Καμμένος, Κουίκ, Κόκκαλης και οι κυρίες Κουντουρά και Κόλλια – Τσαρουχά.

Και απευθύνεται και σε όσους είναι εκτός της κυβέρνησης αλλά δείχνουν να αντιδρούν στη συμφωνία για το Μακεδονικό.

Πολιτική αδυναμία

Όμως, σε άλλες εποχές ο πρωθυπουργός που έχει πολιτική ισχύ και δεν είναι «όμηρος» πολιτικών και κομματικών συμφερόντων, θα έκοβε «μαχαίρι» σενάρια κατάρρευσης της κυβέρνησης και δεν θα ικέτευε τους υπουργούς να μην το κάνουν.

Πρόκειται προφανώς για ομολογίας αδυναμίας από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα να ελέγξει τον… ανεξέλεγκτο Πάνο Καμμένο. Αν και είναι δεδομένο ότι ο δεύτερος δεν θα αφήσει την καρέκλα της εξουσίας μέχρι το τέλος, το ενδιαφέρον είναι η δεινή θέση στην οποία δείχνει ότι βρίσκεται ο πρωθυπουργός.

Ακόμη και το γεγονός ότι ταυτίζει τις αντιδράσεις για το «Μακεδονικό» με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, δείχνει τα αδιέξοδά του.

Διότι είναι αδιανόητο να κατηγορεί τη Δεξιά εκτός της αιθούσης του υπουργικού συμβουλίου όταν ακριβώς δίπλα του κάθεται εδώ και 3,5 χρόνια ο πιο βασικός εκπρόσωπος της λαϊκίστικης δεξιάς.

Πρόκειται για μια από τις πολλές αντιφάσεις του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κατηγορεί τα άλλα κόμματα για προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που συντρώγει με τον κυβερνητικό εταίρο του για να τον πείσει να… μη ρίξει την κυβέρνηση.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι επί της ουσίας ζητά από τον Καμμένο «δήλωση πίστης» ώστε να συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο, αποδομώντας ακόμη και τον υπουργό Αμυνας ο οποίος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα φύγει από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών. Ποντάροντας προφανώς ότι δεν θα περάσει από την ΠΓΔΜ.

Μια αλλοπρόσαλλη πολιτική προσέγγιση που όμως αποτελεί το «αφήγημα» της επόμενης ημέρας εν αναμονή των αποφάσεων της σκοπιανής βουλής.

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας στο Υπουργικό: Ούτε να σας περάσει από το μυαλό να ρίξετε την κυβέρνηση

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024