
Εντυπωσιακή ανακάλυψη ανατρέπει τα δεδομένα για την καταστροφή της Πομπηίας
Οι ιστορικοί χρονολογούσαν την έκρηξη στις 24 Αυγούστου του έτους 79 μ.Χ.
Η ηφαιστειακή έκρηξη που κατέστρεψε την Πομπηία, πιθανότατα σημειώθηκε δύο μήνες αργότερα απ’ ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι ιστορικοί, σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους.
Οι ιστορικοί χρονολογούσαν την έκρηξη στις 24 Αυγούστου του έτους 79 μ.Χ. Όμως οι ανασκαφές που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα στον χώρο αποκάλυψαν μια επιγραφή, γραμμένη με κάρβουνο σε έναν τοίχο, που περιλαμβάνει και μια ημερομηνία η οποία αντιστοιχεί στη 17η Οκτωβρίου.
Η επιγραφή βρίσκεται σε σπίτι που κατά τα φαινόμενα ανακαινιζόταν λίγο πριν από την έκρηξη του Βεζούβιου που έθαψε την Πομπηία σε ένα παχύ στρώμα τέφρας.
Ο Μάσιμο Οσάντα, ο επικεφαλής του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, εξήγησε ότι η επιγραφή είναι πολύ πιθανόν να γράφτηκε τον Οκτώβριο του 79 μ.Χ.
Η ημερομηνία της 24ης Αυγούστου προέκυψε από την αφήγηση του Πλίνιου του Νεότερου, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της έκρηξης και την περιέγραψε 30 χρόνια μετά, σε δύο επιστολές προς τον φίλο του, τον Ρωμαίο ιστορικό, Τάκιτο.
Σε παλαιότερες ανασκαφές είχε ανακαλυφθεί ένα ασβεστοποιημένο κλαδί με καρπούς ενός είδους βατόμουρου που ωριμάζει μόνο το φθινόπωρο. Βρέθηκαν επίσης και μερικά μαγκάλια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καταστροφή δεν χτύπησε την πόλη το καλοκαίρι.
Ο Οσάνα είπε ότι η σωστή ημερομηνία είναι ίσως η 24η Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Αλμπέρτο Μπονιζόλι, δείχνοντας τη σχεδόν σβησμένη επιγραφή στον λευκό τοίχο, χαιρέτισε αυτήν την «εντυπωσιακή ανακάλυψη».
«Σήμερα, με μεγάλη ταπεινότητα, ίσως να ξαναγράφουμε τα βιβλία ιστορίας, επειδή χρονολογούμε την έκρηξη στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου», είπε.
- Φάρμακα: Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα «μαϊμού» σκευασμάτων – Τα προωθούσαν και στην Ελλάδα
- Εκτός ο Τεττέη από την αποστολή του Παναθηναϊκού για το ματς με τον ΠΑΟΚ
- Κικίλιας στο 16ο συνέδριο της ΝΔ: Η ταυτότητα της παράταξής μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλοιωθεί από κανέναν
- Ο επίδοξος… διάδοχος του Κιρ Στάρμερ τρομάζει τις αγορές
- Η ανακοίνωση της ΑΕΚ για την ανοιχτή προπόνηση και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Κυριακής
- Ποντένσε και Εσε στην αποστολή του Ολυμπιακού για το ντέρμπι με την ΑΕΚ

