Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκόπια: Η ώρα της κρίσης έφτασε

Σκόπια: Η ώρα της κρίσης έφτασε

Ξεκινάει σήμερα η συζήτηση για την συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τον Ζόραν Ζάεφ και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στα Σκόπια σήμερα ξεκινάει η συζήτηση για την συνταγματική αλλαγή και τις επόμενες ώρες θα φανεί αν τελικά ο Ζάεφ κατόρθωσε να συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα προκηρύξει αμέσως εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αν και η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στην ΠΓΔΜ θα διαρκέσει έως και 10 μέρες από την πρώτη κι όλας φάση που θα ολοκληρωθεί πιθανώς αύριο Τρίτη και την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει θα κριθεί αν η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Την αισιοδοξία του Ζάεφ για την στήριξη της Συμφωνία και από βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν συμμερίζεται ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ο οποίος έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις για την στήριξη της Συμφωνίας, αυτή τη φορά μέω της Φεντερίκα Μογκερίνι. Η επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ και τόνισε ότι η συμφωνία «ίναι μια μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία μπορεί να μην επαναληφθεί».

Οι τέσσερις αλλαγές τις οποίες καλούνται να εγκρίνουν οι βουλευτές αφορούν εκτός από την αλλαγή ονόματος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και την αλλαγή του προοιμίου και των άρθρων του συντάγματος που αναφέρονται στην εδαφική ακεραιότητα και την προστασία της διασποράς.

Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης απαιτούνται τρεις ψηφοφορίες, ενώ κάθε ψηφοφορία χρειάζεται την θετική ψήφο τουλάχιστον 80 βουλευτών.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024