Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαυαρία: Εκλογές με συνέπειες για όλη τη Γερμανία

Βαυαρία: Εκλογές με συνέπειες για όλη τη Γερμανία

Αποχώρηση Ζεεχόφερ, Μέρκελ, Ζέντερ; Διάλυση του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο; Τίποτα δεν αποκλείεται πλέον στη Γερμανία. Οι σημερινές εκλογές στη Βαυαρία θα έχουν επιπτώσεις για ολόκληρη τη χώρα

Εννέα εκατομμύρια πολίτες καλούνται σήμερα στη Βαυαρία να εκλέξουν μια νέα βουλή. Παρ’ ότι πρόκειται για τοπικές εκλογές κρατιδίου, θα πρέπει να αναμένεται ότι τα αποτελέσματα της θα ταράξουν τα νερά σε ολόκληρη τη Γερμανία, δεδομένου ότι δεν θα δρομολογήσουν εξελίξεις μόνο στο Μόναχο, αλλά και πιθανότατα στο Βερολίνο. Βέβαια το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων δυσκολεύει την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων. Το ζητούμενο είναι πόσο μεγάλες θα είναι οι απώλειες του επί δεκαετίες κυβερνώντος κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). Στις εκλογές του 2013 το CSU είχε συγκεντρώσει 47,6% των ψήφων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν μεταξύ 33-35%.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, αν το CSU καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό από 35% και άνω, τότε δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και ενδεχομένως να διατηρήσει το αξίωμα του και ο πρόεδρος του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ.

Όσο περισσότερο το ποσοστό θα πλησιάζει το 30%, τόσο πιο σίγουρη είναι η παραίτηση Ζεεχόφερ και αμφίβολο το πολιτικό μέλλον του Ζέντερ. Τόσο όμως στη μία, όσο και στην άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα του CSU θα έχει επιπτώσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο – σε καμία περίπτωση θετικές.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα επιτρέψει την παραμονή του Χορστ Ζεεχόφερ στο αξίωμα του πρόεδρου, τότε αναμένεται ότι ως υπουργός Εσωτερικών θα τηρεί μελλοντικά μια πιο αδιάλλακτη στάση στις ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις.

Η στάση αυτή θα δυσκολέψει την παραμονή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση που οι απώλειες του CSU είναι όντος δραματικές, όπως προβλέπεται στις δημοσκοπήσεις, τότε θα πρέπει να αναμένεται η κλιμάκωση της κρίσης και των δύο χριστιανικών κομμάτων, δηλαδή της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Άγκελα Μέρκελ.

Ήδη το κοινό ποσοστό τους στις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται σε πανγερμανικό επίπεδο μόλις στο 26%. Πιθανολογείται ότι μια μεγάλη ήττα των Χριστιανολινωνιστών στη Βαυαρία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης σε δύο εβδομάδες. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024