Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυτικό παρεμβατισμό στην ΠΓΔΜ καταγγέλλει η Ρωσία

Δυτικό παρεμβατισμό στην ΠΓΔΜ καταγγέλλει η Ρωσία

Σφοδρή επίθεση στη Δύση με αφορμή τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ για την προοπτική της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία ακόμη και στις αρχές του 2019, εξαπέλυσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Σφοδρή επίθεση στη Δύση με αφορμή τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ για την προοπτική της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία ακόμη και στις αρχές του 2019, εξαπέλυσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για «απαράδεκτες» δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ, για την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ευρωατλαντική συμμαχία μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, στο οποίο μπορεί να επικράτησε με ποσοστό 91% το «Ναι», ωστόσο η προσέλευση κινήθηκε σε πολύ χαμηλά ποσοστά, με την αποχή να είναι στο 61,2%.

Όπως τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, είναι απαράδεκτο να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που κοινοβούλια της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας δεν έχουν υιοθετήσει καμία απόφαση που να σχετίζεται με τη διαμάχη για την ονομασία.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε να δεχτεί τα Σκόπια στο μπλοκ ακόμη και στις αρχές του 2019, χωρίς να αφήσει καμία αμφιβολία για το ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν τα κοινοβούλια της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και συνεχίζει:

«Αν μιλάμε για μη εμπλοκή σε εσωτερικά ζητήματα, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε εκστρατείες υπέρ ή κατά όταν φτάνουμε στα δημοψηφίσματα. Αν μιλάμε για μη εμπλοκή σε εσωτερικά ζητήματα και σεβασμό της νομοθεσίας, περιλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου, τότε είναι αδύνατο να μιλάμε για τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκ μέρους των κοινοβουλίων των χωρών. Ειδικά αυτό δε θα πρέπει να γίνεται από τον επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι σε ομιλία του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων δήλωσε ότι αν και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν ήταν όσο αυξημένη αναμενόταν, οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αλλαγή του ονόματος της χώρας τους.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και εκτιμώ ότι θα τις έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία από την πρώτη στιγμή είχε πάρει θέση, με το ΥΠΕΞ να αναφέρει πως «η συμμετοχή του 36,8% δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί το δημοψήφισμα ως γενόμενο», υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει μια φιλοδοξία να διασφαλιστεί η γρήγορη είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη γνώμη του λαού της ΠΓΔΜ», με το υπουργείο να συμπληρώνει πως πρόθεση της Ρωσίας είναι να βρεθεί «μια μακροπρόθεσμη μόνο από τα εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου και με ευρεία υποστήριξη από τον λαό».

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024