Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Μονόδρομος οι Πρέσπες για την ένταξη της ΠΓΔΜ

ΝΑΤΟ: Μονόδρομος οι Πρέσπες για την ένταξη της ΠΓΔΜ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εξέφρασε την αισιοδοξία να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές συνομιλίες έως τον Ιανουάριο, «πετώντας το μπαλάκι» στα Σκόπια

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Απευθυνόμενος σε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εξέφρασε την αισιοδοξία να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές συνομιλίες έως τον Ιανουάριο, «πετώντας το μπαλάκι» στα Σκόπια.

«Εναπόκειται στα Σκόπια να αποφασίσουν το επόμενο βήμα» ανέφερε.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως ο μόνος τρόπος για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ονομασία με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος ένταξης στη Συμμαχία χωρίς την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα.

Σημειώνεται πως στο πλευρό του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προσπαθεί να προσελκύσει βουλευτές πέραν των «γραμμών» του κόμματός του για να χτίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 προκειμένου να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση, μετά το μεγάλο ποσοστό αποχής στο δημοψήφισμα, τάσσονται κορυφαίοι αξιωματούχοι της Δύσης.

Ήδη, από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ασκούν ιδιαίτερη πίεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης παροτρύνοντας όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συμμετάσχουν υπεύθυνα στην αξιοποίηση αυτής της ιστορικής ευκαιρίας, «αδιαφορώντας» ουσιαστικά για το ποσοστό της αποχής από τις κάλπες.

Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «η συμμετοχή του 36,8% δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί το δημοψήφισμα ως γενόμενο», υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει μια φιλοδοξία να διασφαλιστεί η γρήγορη είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη γνώμη του λαού της ΠΓΔΜ.

Συμπληρώνει δε, πως πρόθεση της Ρωσίας είναι να βρεθεί «μια μακροπρόθεσμη μόνο από τα εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου και με ευρεία υποστήριξη από τον λαό».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024