Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα σενάρια για τις συντάξεις «εκτοξεύουν» το 10ετες ομόλογο

Τα σενάρια για τις συντάξεις «εκτοξεύουν» το 10ετες ομόλογο

Τα δύο σενάρια γύρω από το θέμα της περικοπής ή μή περικοπής των συντάξεων που καταγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δημιουργούν νέες πιέσεις στο 10ετές ομόλογο

Τα δύο σενάρια γύρω από το θέμα της περικοπής ή μή περικοπής των συντάξεων που καταγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δημιουργούν νέες πιέσεις στο 10ετές ομόλογο.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στην σημερινή συνεδρίαση κινούνται ξεκάθαρα ανοδικά γεγονός που δείχνει την αποδοκιμασία των επενδυτών.

Το δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 4,33% ήτοι κινείται κατά 3,15% υψηλότερα σε σχέση με τη Δευτέρα και υο πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 3,33% ήτοι κινείται κατά 2,75% υψηλότερα σε σχέση με χθες.

Οι επενδυτές εμφανίζονται να μην έχουνε πειστεί για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού σε σχέση με το μακροοικονομικό σενάριο του 2019, αλλά και να μη θεωρούν βιώσιμες τις πρόσθετες παρεμβάσεις που προτείνει η κυβέρνηση ως δημοσιονομικό ισοδύναμο για τα 2 δις ευρώ που θα προέρχονταν από την περικοπή των συντάξεων.

Τι προβλέπει το προσχέδιο

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, αν οι συντάξεις δεν περικοπούν, τότε θα περικοπεί το μεγαλύτερο τμήμα των αντίμετρων, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Eφόσον η κυβέρνηση λάβει τη συγκατάθεση των θεσμών για μη περικοπή των συντάξεων τότε αυτόματα περικόπτεται η επιδότηση ενοικίου από 600 σε 150 εκατομμύρια ευρώ , ενώ και τα οικογενειακά επιδόματα μειώνονται σε 335 έκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ.

Νέα σύγκρουση δανειστών – κυβέρνησης με φόντο τις συντάξεις

Την ανησυχία των αγορών για τυχόν μονομερείς ενέργειες στο θέμα των συντάξεων επισημαίνει σε δημοσίευμα του CNBC.

Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται μάλιστα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου από τον Αύγουστο, στα οποία αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναβάλει τις περικοπές στις συντάξεις.

Το CNBC κάνει παράλληλα αναφορά σε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου από τον Αύγουστο στα οποία αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναβάλει τις περικοπές στις συντάξεις.

«Μονομερείς αλλαγές στα συμφωνηθέντα μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις με τους θεσμούς» εκτιμά μεταξύ άλλων το CNBC, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, αναστολή των περικοπών στις συντάξεις και οτιδήποτε σχετικό, θα πρέπει να περιμένει για αργότερα.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024