Ως δοκιμασία των σχέσεων Αθήνας-δανειστών «διαβάζει» το CNBC το προσχέδιο του προϋπολογισμό του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Η Ελλάδα ίσως να βρίσκεται στα πρόθυρα μίας νέας σύγκρουσης με τους πιστωτές της και τις αγορές, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο , με αφορμή τα δύο σενάρια για τις συντάξεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο.

Στην πρώτη εκδοχή, οι συντάξεις περικόπτονται όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Στη δεύτερη, όμως, δεν υφίστανται περικοπές, κάτι που υποδεικνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να κάνει αλλαγές σε μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της, αναφέρει το CNBC .

Η περικοπή των συντάξεων έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2019 και αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Ενδεχόμενες τροποποιήσεις σε αυτή ή σε άλλες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να φέρουν σε τροχιά σύγκρουσης την Ελλάδα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, μάλιστα, επιμένει ότι η περικοπή των συντάξεων είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε η Αθήνα καταλήγει το αμερικανικό δίκτυο.

Το αμερικανικό δίκτυο θυμίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος, ύστερα από μία σχεδόν δεκαετία, που δεν βρίσκει τη χώρα σε πρόγραμμα στήριξης, με την Αθήνα ωστόσο να έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους τα επόμενα χρόνια για να λάβει ως αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και η Αθήνα υπολογίζει ότι για το 2019 θα εμφανίσει πλεόνασμα 4,14%.

Αναλυτές σε δηλώσεις του στο CNBC υπενθύμιζαν ότι τα προηγούμενα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν υψηλότερο, ενώ εκτιμάται ότι και φέτος θα υπερβαίνει το στόχο.Ωστόσο πρόσθεταν ότι η απόφαση για τις συντάξεις θα πρέπει να περιμένει.

Γράψτε το σχόλιό σας