Τηλεόραση προπαγάνδας. Τηλεόραση – κάνω το άσπρο μαύρο και το αντίθετο. Τηλεόραση – όργανο στα χέρια του κόμματος και της κυβέρνησης. Παράδειγμα, χθεσινό: η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι η OLAF (η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς) διεξάγει έρευνα για το τι έγινε με τα κονδύλια για τους πρόσφυγες και για το αν υπάρχουν ζητήματα κακοδιαχείρισης στην κατανομή τους. «Δεν υπάρχουν στοιχεία» μετέδιδε η συριζοντουντούκα ΕΡΤ.
Το είδα με τα μάτια μου, το άκουσα με τα αφτιά μου στο μεσημεριανό δελτίο της ΕΡΤ1.
Κάνει τον πρόλογο η παρουσιάστρια ότι και καλά σε σχέση με τα δημοσιεύματα για τη διάθεση των κονδυλίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Μετά βγάζει στον αέρα και τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες να το κάνει πιο λιανά. Λέει και ο απεσταλμένος τα ίδια, ότι η Κομισιόν δεν διαπιστώνει κακοδιαχείριση στην κατανομή των κονδυλίων για τους πρόσφυγες, και κάπου εκεί στο τέλος της ανταπόκρισής του αναφέρει ότι η OLAF κάνει βέβαια μια έρευνα, που μπορεί να βασίζεται και σε κάποια καταγγελία, αλλά κανείς δεν ξέρει αν έχει βρεθεί κάτι!
Τι μένει από όλο αυτό στον αφελή ακροατή; Οτι όλα εντάξει, δεν τρέχει τίποτε με τα κονδύλια, και μην ακούτε ή διαβάζετε τίποτε που να υποστηρίζει κάτι διαφορετικό. Οποιος τα λέει, θέλει το κακό της κυβέρνησης, είναι ελεεινός δολοπλόκος και δολιοφθορέας.
Ποια είναι η αλήθεια; Οτι η Κομισιόν έστειλε την υπόθεση της διερεύνησης των καταγγελιών στην OLAF. Οπως δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτρό, «στις κατηγορίες για κακοδιαχείριση για τις οποίες είμαστε ενήμεροι αλλά δεν έγιναν από εμάς, μεταφέραμε το ζήτημα στην OLAF, καθώς η έρευνα απάτης δεν είναι μέρος των αρμοδιοτήτων μας».
Πότε θα καταλάβουν εκεί στην Αγία Παρασκευή ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»;

Η OLAF ερευνά κακοδιαχείριση

Στους διαδρόμους της Κομισιόν, προσθέτω εγώ εξ ιδίας πρωτοβουλίας, κυκλοφορεί επί του συγκεκριμένου ότι η OLAF διερευνά δύο (τουλάχιστον…) υποθέσεις κακοδιαχείρισης κονδυλίων και έχει σχηματίσει αντιστοίχως ισάριθμους φακέλους. Οπως δε με ενημέρωσε ένας καλός κύριος, ο οποίος υπηρετεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, στους ίδιους διαδρόμους κυκλοφορεί ότι και οι δύο υποθέσεις αφορούν τον τρόπο που χειρίστηκε τα κονδύλια για τους πρόσφυγες ένα υπουργείο – προσοχή, ένα, όχι περισσότερα.
Μου είπε και για ποιο πρόκειται, αλλά πριν ολοκληρωθεί η έρευνα δεν θα πω κάτι. Η OLAF άλλωστε, πρέπει να σημειώσω, «δεν παίζει». Αργεί να ολοκληρώσει ίσως τις έρευνές της, αλλά όταν τις τελειώνει είναι «τσεκουράτες». Δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Το κακό είναι ότι δεν στρέφεται κατά συγκεκριμένων προσώπων (εκτός κι αν πιάσει κανένα με τη γίδα στην πλάτη), αλλά κατά κρατικών δομών. Το οποίο σημαίνει ότι τα «σπασμένα» της σημερινής διακυβέρνησης θα κληθεί να τα πληρώσει μια άλλη κυβέρνηση…
Οι «καυτές» μερίδες φαγητού
Πάντως, αν θέλει και σε μας κάποιος εισαγγελέας να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, δεν έχει παρά να συγκρίνει – το έχω ξαναπεί, νομίζω – τον αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων στις δομές με τον αριθμό των παραγόμενων μερίδων φαγητού γι» αυτούς. Ταυτίζονται; Υπάρχει δηλαδή αντιστοίχιση ανάμεσα στον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας με τις μερίδες φαγητού που παράγουν οι εταιρείες κέτερινγκ; Μετά ο κύριος εισαγγελέας μπορεί να εξετάσει και το εξής: ο αριθμός των μερίδων που παράγονται είναι ο ίδιος με τον αριθμό των μερίδων που παραδίδονται στις υπηρεσίες, προκειμένου να διατεθούν στους πρόσφυγες;
Κύριε Ζαγοραίε, γνωρίζω ότι έχετε μεγάλο φόρτο εργασίας με το έγκλημα στο Μάτι, αλλά δεν ρίχνετε μια ματιά και σε αυτό;
Πλην των άλλων, θα κλείσουν και μερικά στόματα στην Ευρώπη που ισχυρίζονται, οι άθλιοι συκοφάντες, ότι έχουν βάση οι «ψίθυροι» περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων για τους πρόσφυγες…

Νέα απώλεια για τους ΑΝΕΛ

Ξηλώνεται και οργανωτικά το πουλόβερ του κόμματος Καμμένου, πράγμα το οποίο με στενοχωρεί αφάνταστα, όπως είναι λογικό και φυσικό (τόσα και τόσα μας «δένουν» με τον Καμμένο πρόεδρο, πώς να τα ξεχάσω. Και δεν θα τα ξεχάσω, εννοείται…).
Διότι πλην του γραμματέα του κόμματος Ευθύμιου Δρόσου, παραιτήθηκε και ο γραμματέας Οργανωτικού και Περιφερειακών Οργανώσεων κύριος Κωνσταντίνος Κίγκας. Ο άγνωστός μου κύριος Κίγκας είναι, μου είπαν, εξ εκείνων που θεωρούν ότι η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί καταστροφικά για το κόμμα (της χαράς) και θέλησε διά της παραιτήσεώς του να διαχωρίσει τη θέση του.
Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι τι κρύβεται πίσω από τους «προσωπικούς λόγους» που προέβαλε για την παραίτησή του ο κύριος Δρόσος. Ο άνθρωπος αυτός φέρεται να διαφώνησε με τη μήνυση του προέδρου Πάνου κατά των δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου», με το επιχείρημα (μου είπε ένας δικός του) ότι «δεξιοί δεν μπορεί να κυνηγούν δεξιούς»!!!
Εξέφραζε, λέει, έτσι την καραμανλική πτέρυγα των ΑΝΕΛ και επίσης είχε ταχθεί κατά της πολιτικής ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ στους ΑΝΕΛ.
Εκείνοι που γνωρίζουν τα πράγματα στο κόμμα αυτό υποστηρίζουν ότι το όνομα που ανέρχεται (και μπορεί να το δούμε μέχρι και γραμματέα) είναι αυτό της κυρίας Μίκας (Τσαμπίκα;) Παπασέβου, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου και γραμματέως του τομέα αλληλεγγύης και εθελοντισμού.
Αλλά, όπως μου έλεγε χθες ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, φίλος μου παλαιόθεν, Παναγιώτης Σγουρίδης, «ο καθένας από τους 150 (όσα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ) μπορεί να έχει όποια φιλοδοξία θέλει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα την υλοποιήσει κιόλας».
Οχι, το σωστό να λέγεται…

Να μαζευτούμε και να μετρηθούμε

Από τη συζήτηση με τον Σγουρίδη μού προέκυψε ότι ορισμένοι εκ των ΑΝΕΛ είναι τολμηροί. Ο ίδιος δηλαδή. Που ως επικεφαλής μιας ομάδας στελεχών θα επισκεφθεί μεθαύριο Σάββατο την Κορινθία για να αναζητήσει προφανώς τους χαμένους οπαδούς του κόμματος. Ο Καμμένος πρόεδρος δεν θα είναι μαζί τους, αναφέρω ενημερωτικά.
Θα τον έχουν όμως μαζί τους αύριο, οπότε θα συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος. Εικάζω μήπως και σταματήσει η αιμορραγία στελεχών, η οποία απειλεί ευθέως την οργανωτική του δομή.
Ομως η κρίσιμη συνάντηση είναι αυτή της προσεχούς Τρίτης, οπότε ο Καμμένος πρόεδρος έχει συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα (όση, τέλος πάντων, έχει απομείνει) σε συνεδρίαση.
Υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα; ρώτησα τον φίλο Σγουρίδη.
«Θα επαναβεβαιώσουμε τις θέσεις μας» μου απάντησε. «Θα επαναβεβαιωθεί η κομματική πειθαρχία», το μετέφρασα, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Σκοπίων. Εν προκειμένω, θέλω να δω τι θα απαντήσει αυτό το ατίθασο αγόρι, ο Παπαχριστόπουλος, όταν ερωτηθεί από τον Καμμένο πρόεδρο «τι θα κάνει»…

Ψάχνουν λύση στο ΚΙΝΑΛ

Στο Κίνημα Αλλαγής τώρα, η προσπάθεια όλη στρέφεται στο να πάρει μπρος το μαγαζί, διότι η ευφορία στην αρχή της χρονιάς για διψήφια ποσοστά έχει δώσει τη θέση της στον σκεπτικισμό. Οπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο αν ήμασταν «τσοπαναραίοι» και φυλάγαμε πρόβατα δηλαδή, «με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα μπάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε».
Ολοι καταλαβαίνουν ότι στην ακραία πόλωση που θα επικρατήσει στις εκλογές εκείνος που θα κινδυνεύσει να την πληρώσει περισσότερο είναι αυτός που βρίσκεται στη μέση – το ΚΙΝΑΛ εν προκειμένω. Εξού και προβληματίζονται για το τι πρέπει να κάνουν. Επί του παρόντος, σημειώνω, δεν έχουν βρει τη λύση. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει. Διότι δεν έχουν πια και απεριόριστο χρόνο…
Παρενθετικά αναφέρω ότι η πρόεδρος Φώφη μίλησε χθες στις Βρυξέλλες στους ευρωβουλευτές της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Είναι η ομάδα αυτή της οποίας προΐσταται ο μέγας θαυμαστής Τσίπρα, Ούντο Μπούλμαν, με τον οποίο συναντήθηκε αργότερα, παρουσία νυν και ευρωβουλευτών του Κινήματος και του δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Ειρήσθω εν παρόδω, ο δήμαρχος του τα είχε «ρίξει» κανονικά του Μπούλμαν, προσφάτως στην Αθήνα, για το «φλερτ» με τον Τσίπρα…
Αλλά σιγά να μην ίδρωσε το αφτί του άλλου…

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο