Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διακήρυξη για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση υπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς

Διακήρυξη για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση υπέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς

Μαζί με άλλες 30 πολιτικές προσωπικότητες

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι μεταξύ πολλών σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο που υπογράφουν διακήρυξη για την επαναβεβαίωση της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης δίνοντας υπόσχεση ενότητας και αποφασιστικότητας.

Το κείμενο δημοσιεύεται στη σελ. 7 των «New York Times» και, εκτός του Αντώνη Σαμαρά, έχει μεταξύ άλλων τις υπογραφές του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάντλιν Όλμπράιτ, του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, του πρώην προέδρου της Εσθονίας Τόμας Ίλβς, του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννη Κασουλίδη, του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και άλλων.

Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης είναι το εξής:

«Εμείς, οι υπογράφοντες, είμαστε ευγνώμονες κληρονόμοι του μεταπολεμικού καθεστώτος της διατλαντικής ασφάλειας που μας κληροδότησαν οραματιστές Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες εμπνευσμένοι από κοινές αξίες και ενωμένοι ενάντια στις κοινές απειλές.

Συμπαρατασσόμαστε υπέρ της υπεράσπισης της πολύτιμης συμμαχίας των δημοκρατιών -και των συνθηκών, των θεσμών και των κανόνων της- που έχει διατηρήσει την ειρήνη και έχει προάγει την ευημερία από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι σήμερα.

Ως μαθητές της Ιστορίας, γνωρίζουμε πολύ καλά το τρομερό κόστος που καταβλήθηκε όταν αυτές οι αρχές δεν γίνονταν σεβαστές και δεν προστατεύονταν. Αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ουσιαστική μας συμμαχία -και αρνούμενοι να επιτρέψουμε τις αναπόφευκτες διαφορές που προκύπτουν ακόμη και μεταξύ των στενότερων εταίρων να θέσουν σε κίνδυνο τον δεσμό μας- χρησιμοποιούμε την ευκαιρία αυτή, όταν οι βασικές υποθέσεις αμφισβητούνται και, κάποιες φορές, υποβαθμίζονται, να δεσμευτούμε ξανά στις αρχές στις οποίες βασίστηκαν τα έθνη μας από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Για το σκοπό αυτό, είμαστε ενωμένοι επαναβεβαιώνοντας:

– Τη δέσμευσή μας για μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, στην οποία τιμωρούνται οι παραβιάσεις των συνόρων, οι νομικοί μηχανισμοί έχουν την εξουσία να αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ σέβονται την εθνική κυριαρχία, και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

– Την εμπιστοσύνη μας στο ΝΑΤΟ -το απαραίτητο προπύργιο της ειρήνης και της ασφάλειας για σχεδόν 70 χρόνια – και την εκτίμησή μας για την ανεκτίμητη στρατηγική αξία του οργανισμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους 28 διατλαντικούς συμμάχους του.

– Το σεβασμό μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία -από την ίδρυσή της ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα έως τη σημερινή της 28μελή οργάνωση- κράτησε την ιστορικώς διασπασμένη Ευρώπη ολόκληρη και ελεύθερη και αποδείχθηκε το πιο φιλόδοξο και επιτυχημένο ειρηνευτικό έργο στη σύγχρονη ιστορία.

– Την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, επιβολής του νόμου και υπηρεσιών ασφαλείας, της Δύσης, στων οποίων τον επαγγελματισμό, τη συνεργασία και την ανταπόκριση, όλοι βασιζόμαστε για να προστατευθούμε από κινδύνους ξένους και εγχώριους, κρατικής και μη κρατικής προέλευσης.

– Την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την υποστήριξη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση των εκκλήσεων για εξτρεμισμό, ξενοφοβία και κάθε μορφής φανατισμό.

– Τη διατήρηση ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου, την παρεμπόδιση και αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων και την αποτροπή προσπαθειών εκλογικής παρέμβασης.

Σε αυτήν την καθοριστική στιγμή, παροτρύνουμε άλλους πολιτικούς και διπλωματικούς ηγέτες που μοιράζονται τις ανησυχίες και τις πεποιθήσεις μας να συμμετάσχουν σε αυτήν την υπόσχεση – και να συνεργαστούν, οι ενδιαφερόμενοι σε δημοκρατικές κοινωνίες, να συμμαχήσουν ενάντια σε κοινούς κινδύνους και να επιδιώξουν κοινές ευκαιρίες σε έναν εξελισσόμενο κόσμο».

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024