Η Nissan έχει δημιουργήσει μια ιδιότυπη παράδοση στη δημιουργία εντυπωσιακών «out of the box» λειτουργικών πρωτότυπων με αφετηρία τα off-road οχήματά της την οποία συμπληρώνει ιδανικά το Dark Sky Concept με αφετηρία το Navara.

H ιδιαιτερότητα του έγκειται στο trailer που ρυμουλκεί το οποίο εξοπλίζεται με τηλεσκόπιο μετατρέποντας το Navara σε κινητό σταθμό παρατήρησης του ουράνιου θόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο επιπλέον εξοπλισμός του Navara φέρει την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, ενώ το συνολικό σκεπτικό του πρωτοτύπου είναι να μεταβαίνει στις λεγόμενες «Dark Sky» περιοχές όπου η φωτορύπανση των πόλεων είναι περιορισμένη, καθιστώντας ευκολότερη την παρατήρηση των άστρων.

Για αυτό το σκοπό λοιπόν, η Nissan προσάρμοσε τη δέσμη τεχνολογιών και συστημάτων υποβοήθησης, ούτως ώστε να συνυπολογίζουν και την παρουσία του τεσσάρων μέτρων trailer το οποίο κατασκευάστηκε εξαρχής για την μεταφορά ευαίσθητου εξοπλισμού σε αφιλόξενες τοπία και διαδρομές.

Για την ιστορία πρόκειται για τηλεσκόπιο PlaneWave 40 εκατοστών, αρκετά ισχυρού ώστε να εντοπίζει τα δαχτυλίδια του Κρόνου το οποίο φιλοξενείται σε ένα θερμομονωμένο trailer το οποίο έχει σχεδιαστεί προκειμένου να διατηρεί το τηλεσκόπιο στην ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας. Παράλληλα το trailer διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενες θύρες και ανυψούμενα πόδια που αποσκοπούν στον περιορισμό των δονήσεων.

Έτσι, στον εξοπλισμό του Navara Dark Sky, συγκαταλέγονται οι λειτουργίες του συστήματος ημιαυτόνομης οδήγησης ProPILOT το οποίο περιλαμβάνονται ενεργό cruise control και σύστημα υποβοήθησης διατήρησης της πορείας, το περιμετρικό σύστημα όρασης με τη συνδρομή καμερών, σύστημα επιτήρησης της τυφλών σημείων καθώς και το σύστημα υποβοήθησης για τη σύνδεση του trailer.

Πλην των συστημάτων υποβοήθησης, το Dark Sky Concept εφοδιάζεται με ένα επικουρικό σύστημα παροχής ενέργειας το οποίο αξιοποιεί μπαταρίες αντίστοιχες με αυτές που εφοδιάζουν το ηλεκτροκίνητο Leaf.

Οι μπαταρίες διασφαλίζουν την απαιτούμενη ενέργεια για το τηλεσκόπιο συν το Wi-Fi, τον πομπό UHF, τα απαραίτητα laptop των αστροπαρατηρητών καθώς και τα οκτώ ραντάρ του Navara που μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την θέση τους και να μεταδώσουν δεδομένα.

Για τους ίδιους σκοπούς διευκόλυνσης των παρατηρητών, το Navara εφοδιάζεται εξωτερικά με μια σειρά κόκκινα φώτα τα οποία θα τους βοηθήσουν να βρουν το δρόμο τους σκοτάδι χωρίς να επηρεάζεται ωστόσο η διαδικασία παρατήρησης μέσω του τηλεσκοπίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο