Την ανησυχία τους για τη μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών, καθώς και για τους χαμηλούς ρυθμούς μείωσης των κόκκινων δανείων εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στη συνάντησή τους με την αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τους νέους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων που θα πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για την τριετία 2019 – 2021.

Εκτός από τα κόκκινα δάνεια, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις δυνατότητες για άντληση μακροπρόθεσμων κεφαλαίων από την αγορά εν όψει της ολοκλήρωσης του λεγόμενου Εποπτικού Έλεγχου Αξιολόγησης (το SREP).

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα του ελέγχου αυτού σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των πρόσφατων τέστ αντοχής (stress tests) θα προσδιορίσουν τις τυχόν ανάγκες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκτιμάται ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα μπορέσουν ν΄αντληθούν μέσω ομολόγων, παρόλο που κάτι τέτοιο έχει καταστεί δυσχερές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται κατ΄εξαίρεση ομόλογα (άρση του waiver από 21 Αυγούστου) του Ελληνικού Δημοσίου, στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συζήτηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διοίκησης των τραπεζών.