Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φθινόπωρο στις Βρυξέλλες

Φθινόπωρο στις Βρυξέλλες

Το χάσμα που χωρίζει τις χώρες της ΕΕ για το μεταναστευτικό είναι τεράστιο. Και θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι τις ευρωεκλογές όλες οι συζητήσεις θα περιστρέφονται γύρω από το θέμα αυτό

Στις Βρυξέλλες η καλοκαιρινή διάθεση χάνεται γοργά καθώς όλοι ανησυχούν για την φθινοπωρινή ατζέντα της Κομισιόν. Το φθινόπωρο προβλέπεται δύσκολο. Οι εκλογές στη Σουηδία την Κυριακή, με τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες να ενισχύονται – μια προειδοποίηση για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαϊου. Μόλις 10 ημέρες αργότερα, οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας για να βρουν λύση στο φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης – και λίγοι προβλέπουν οποιαδήποτε συμφωνία.

Ό,τι μένει ανοιχτό, και είναι πολλά, θα πρέπει να μπει σε μια σειρά το αργότερο έως τον Ιανουάριο. Μετά ξεκινά η προεκλογική περίοδος. Άρα μέσα στους επόμενους 5 μήνες θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ, μια πιθανή σύγκρουση με την Ιταλία σχετικά με τους κανόνες για το έλλειμμα, κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τραμπ για τους δασμούς. Ακόμα και ένα από αυτά μεγάλα θέματα θα ήταν δύσκολο να διευθετηθεί.

Πόσο μάλλον όλα μαζί. Και μάλιστα ενώ η έκβαση του ενός μπορεί να επηρεάσει άμεσα κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης έχει απειλήσει με βέτο την συμφωνία για τον προϋπολογισμό εάν οι άλλες χώρες δεν κινηθούν προς την κατεύθυνση που επιθυμεί στο μεταναστευτικό.

Εάν υπάρχει κάτι που συνδέει όλες αυτές τις πολιτικές προκλήσεις είναι η πανταχού παρούσα – όμως τώρα πολύ πιο ισχυρή – ένταση μεταξύ των συλλογικών συμφερόντων της ΕΕ και των εθνικών συμφερόντων των κρατών-μελών της, γράφει το Politico. «Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια: Πρώτα η Πολωνία, Πρώτα η Ουγγαρία, Πρώτα η Ιταλία», λέει ευρωπαίος διπλωμάτης. «Γι’ αυτό και τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα».

Το Brexit είναι ίσως το πιο επείγον θέμα προς επίλυση, όμως εκείνο το οποίο διχάζει βαθιά την ΕΕ είναι το μεταναστευτικό και απειλεί ακόμα και τον συνδετικό ιστό της Ενωσης. Η Αυστρία που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο έχει θέση το μεταναστευτικό ως το βασικό ζήτημα για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 20 Σεπτεμβρίου. Το θέμα είχε συζητηθεί και στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στις Βρυξέλλες και τότε οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε μια ασαφή συμφωνία για τη δημιουργία «νέων κέντρων» ταυτοποίησης.

Εκτοτε ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε. Το χάσμα που χωρίζει τις χώρες της ΕΕ για το μεταναστευτικό είναι τεράστιο. Και θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι τις ευρωεκλογές όλες οι συζητήσεις θα περιστρέφονται γύρω από το θέμα αυτό.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024