Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι εντάσσονται στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης βαριάς αναπηρίας

Ποιοι εντάσσονται στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης βαριάς αναπηρίας

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

Ανασφάλιστα και έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες και ποσοστό 67% και άνω εντάσσονται στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης βαριάς αναπηρίας, βάσει της υπ’ αρ. Γ4α/Φ.225/161/15-02-1989 ΚΥΑ «ενοποίηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με ειδικές ανάγκες» (ΦΕΚ 108 Β).

Αυτό διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. 2070235-7915-0022-1989 ΚΥΑ «Αύξηση οικονομικής ενίσχυσης ανασφάλιστων ή έμμεσα ασφαλισμένων ατόμων με βαριές αναπηρίες» (ΦΕΚ 700/Β΄), στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται και άμεσα ασφαλισμένα άτομα με βαριές αναπηρίες που δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για σύνταξη από τον ασφαλιστικό φορέα τους.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο αποσαφηνίζεται ότι ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων θεωρείται -εκτός της μη συμπλήρωσης του απαιτούμενου ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης- και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, εφόσον οι δικαιούχοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

– Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, ανερχόμενο σήμερα στο ποσό των 360 ευρώ. Ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη στην προκειμένη περίπτωση θεωρείται η μη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, καθώς και η τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές του ασφαλισμένου προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024