Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κατάρρευση για την Τουρκία, αβεβαιότητα για την Ελλάδα

Κατάρρευση για την Τουρκία, αβεβαιότητα για την Ελλάδα

Η προσπάθεια του προέδρου Ερντογάν να αντιταχθεί στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, δεν έχει σημαντικό αποτέλεσμα καθώς η πρόσκαιρη χρηματοδότηση από το Κατάρ και μία πιθανή ενίσχυση από τις χώρες του Κόλπου, δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία συνεχίζει να είναι κρίσιμη μετά την απότομη και συνεχή διολίσθηση της τουρκικής λίρας, που φέρνει την γείτονα χώρα πολύ κοντά στην αγκαλιά του ΔΝΤ γεγονός που θα την καταστήσει εξαρτώμενη οικονομικά από διεθνείς δανειστές.

Η προσπάθεια του προέδρου Ερντογάν να αντιταχθεί στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, δεν έχει σημαντικό αποτέλεσμα καθώς η πρόσκαιρη χρηματοδότηση από το Κατάρ και μία πιθανή ενίσχυση από τις χώρες του Κόλπου, δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας που εκτός από συναλλαγματικό είναι και διαρθρωτικό.

Η γείτονα χώρα πληρώνει την υπερθέρμανση της οικονομίας της τα προηγούμενα χρόνια, με έναν τεράστιο κατασκευαστικό τομέα που αυξανόταν με κρατικά έργα υποδομής και μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα στις Τράπεζες τα οποία σταδιακά μετατράπηκαν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Τουρκία έχει άμεσες επιπτώσεις και στην χώρα μας, καθώς προκαλεί δύο σημαντικά πλήγματα. Το πρώτο είναι ο τουρισμός, ο οποίος γίνεται σχετικά ακριβότερος για την χώρα μας, με την Τουρκία να προσελκύει σταδιακά αγορές που ενδέχεται να χάσει η Ελλάδα μέσω της φθηνής λίρας.

Το δεύτερο και ουσιαστικό είναι η μείωση των εισαγωγών της Τουρκίας που επηρεάζει το εμπορικό ισοζύγιο με την χώρα μας και ενδέχεται να καταστήσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας ιδιαίτερα αρνητικό μέσω της μείωσης των εξαγωγών μας.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην Τουρκία είναι οριακή και δεν μπορεί να συντηρηθεί για πολύ καιρό, μία χώρα από τις μεγαλύτερες περιφερειακές αγορές του πλανήτη, να απειλείται με κατάρρευση μέσω μίας νομισματικής κρίσης.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως η Ελλάδα ετοιμάζοντας την έξοδό της στις αγορές μετά το τέλος του δημοσιονομικού προγράμματος, δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει μία κρίση χρέους στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλα τα μακροοικονομικά της μεγέθη, στερώντας πολύτιμους πόρους από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης που τόσο έχει ανάγκη.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024