Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανηγυρικός χαρακτήρας

Πανηγυρικός χαρακτήρας

Αυτοσχέδιο ή πολυτελείας, με φίρμες ή χωρίς, με νησιώτικα ή τσάμικα, με ουίσκι ή με ρετσίνα, το αυγουστιάτικο πανηγύρι που σέβεται τον εαυτό του έχει το δικό του modus operandi.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των πανηγυριών στην ελληνική επαρχία και η εβδομάδα που προηγήθηκε, η οποία στο κέντρο της είχε τον Δεκαπενταύγουστο, ήταν γεμάτη από δαύτα: όσα πανηγύρια ακολουθούν είναι κάτι σαν μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις – η κεντρική έγινε και εφέτος με τη συνηθισμένη επιτυχία, παρά τη γενικότερη μουντάδα.

Θα μπορούσα να έχω γράψει διατριβή για τα πανηγύρια: τα μάτια μου είδαν πολλά. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είναι όλα ίδια – κάθε άλλο. Ολοένα και πιο σπάνιο είναι να βρεις το είδος του πανηγυριού που για να το ξεχωρίσω από τα υπόλοιπα το ονομάζω «αυτοσχέδιο»: πρόκειται για ένα απομεινάρι των παραδοσιακών πανηγυριών, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν πουθενά. Τα δρώμενά του διαδραματίζονταν συνήθως στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού, αλλά σε αυτά δεν υπάρχει σχεδόν καμία οργάνωση. Οι οργανοπαίκτες παίζουν ο καθένας ό,τι θέλει· συνήθως τον τόνο τον δίνει το κλαρίνο – μερικές φορές δεν υπάρχει καν τραγουδιστής. Το σκηνικό θυμίζει περισσότερο παραδοσιακό γάμο με νταούλια παρά πανηγύρι – το μουσικό του θέμα είναι ένα ατελείωτο «ντούρου ντούρου», το οποίο χαίρονται συνήθως αλλοδαποί τουρίστες που χορεύουν πιωμένοι, έχοντας σηκώσει τα χέρια προς τον θεό Διόνυσο ενώ γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους καπνίζοντας στριφτά τσιγάρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024