Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλιώς διαβάζει την Οδύσσεια ο Τσίπρας, αλλιώς ο Τσακαλώτος…

Αλλιώς διαβάζει την Οδύσσεια ο Τσίπρας, αλλιώς ο Τσακαλώτος…

Αφού πλέον η πολιτική συζήτηση (ο Θεός να την κάνει…) έχει μεταφερθεί στο πεδίο της μυθολογίας, θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε τους υπαινιγμούς πίσω από κάθε αναφορά στον Οδυσσέα και τις περιπέτειές του

Αφού πλέον η πολιτική συζήτηση (ο Θεός να την κάνει…) έχει μεταφερθεί στο πεδίο της μυθολογίας, θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε τους υπαινιγμούς πίσω από κάθε αναφορά στον Οδυσσέα και τις περιπέτειές του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δήλωση-απάντηση του Τσακαλώτου στον Τσίπρα έχει την σημασία της. Και αυτός μίλησε με γρίφους για Ιθάκη, Οδυσσέα, μνηστήρες κλπ. Όμως η δήλωσή του αυτή, έπειτα από πολύ καιρό και με αφορμή το τέλος του Μνημονίου, είχε και μία σπόντα. Μάλλον όχι ασήμαντη.

«Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των δικών του πιστών ανθρώπων», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών καταληκτικά στην Εφ.Συν.

Και είναι αυτό ένα σαφές μήνυμα στον Τσίπρα και την στενή πολιτική του παρέα.

Ο Τσακαλώτος ξέρει πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός θέλει πλέον να παίξει ατομικό παιχνίδι. Ξερει ότι κατά έναν ιδιότυπο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον περιφρονεί κόμμα, στελέχη και υπουργούς και ότι βλέπει τον εαυτό του ως τον απόλυτο ηγέτη, ο οποίος ονειρεύεται άλλους ρόλους και μεγαλεία.

Από εδώ και πέρα αρχίζει να γίνεται ορατό ότι εν όψει εκλογών θα αρχίσει το πολιτικό παιχνίδι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι κομματικοί θα διεκδικούν παρέμβαση και συμμετοχή στις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς, ο Τσίπρας θέλει είτε να τους παραγκωνίσει, είτε και να τους ξεφορτωθεί.

Ο Τσακαλώτος όμως δεν είναι διατεθειμένος να παίξει ρόλο που του έχουν γράψει άλλοι.

Ούτε θέλει να «χαρίσει» στον Τσίπρα όσα μπορούν να θεωρηθούν επιτεύγματα της διακυβέρνησης, ούτε να φορτωθεί αμαρτίες που πιθανώς το Μέγαρο Μαξίμου θα θελήσει να του φορτώσει.

Αλλωστε το είχε διαμηνύσει πολύ νωρίς, ήδη από το συνέδριο του 2016. «Ολοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν θα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος, ή οι αριστεροί είναι κάτι άλλο. Μαζί τα κάναμε. Μαζί θα τα κερδίσουμε. Μαζί», είχε πει τότε.
Με τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν αυτές τις αναζητήσεις στην Αριστερά, στο διάστημα που ακολουθεί θα δούμε πώς μπορεί να ζήσει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μνημόνια και να επιλέξει προσανατολισμό.
Η πολιτική του ταυτότητα τώρα θα διαμορφωθεί και θα αποκαλυφθεί, ενώ η θέση του στο πολιτικό σκηνικό θα είναι το ζητούμενο.
Υπό αυτούς τους όρους πολύ σύντομα αναμένεται ότι θα αναμετρηθούν οι διχαστικές διαθέσεις του Πρωθυπουργού με τις πιο διαλλακτικές του υπουργού Οικονομικών.

Και επειδή ο Τσακαλώτος ίσως και να είναι το μοναδικό πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτει χιούμορ, η διαδικασία αυτή μπορεί και να έχει κάποιο ενδιαφέρον.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024