Ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο, με κύριο «θύμα» τον τραπεζικό κλάδο, προκάλεσαν οι αρνητικές εξελίξεις στην Τουρκία με την τουρκική λίρα να καταρρέει, καταδεικνύοντας, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Ραγδαία επιδείνωση του κλίματος υπήρξε και στην αγορά ομολόγων, αφού η συνεχιζόμενη κρίση στην Τουρκία. πυροδοτεί φόβους για μετάδοση της κρίσης στα πλέον επισφαλή assets.

Ούτε η αναβάθμιση – έκπληξη της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από την Fitch την Παρασκευή, μπόρεσε να ανακόψει το κύμα των πωλήσεων που εντάθηκε στο Χρηματιστήριο μετά τις 13:00 ή να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα.

Οι ξένοι επενδυτές έσπευσαν να δώσουν την εντολή «πούλα» φοβούμενοι τη μετάδοση της τουρκικής κρίσης, τακτική που ακολούθησαν στις αναδυόμενες αγορές, γεγονός που δείχνει το χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης που έχουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και κατ΄ επέκταση στην σταθερότητα και τις προοπτικές της οικονομίας.

Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με τον αντίστοιχο δείκτη να καταγράφει βαριές απώλειες 6,66%.

Ωστόσο ούτε οι ευρωπαϊκές τράπεζες έμειναν αλώβητες από την επιδεινούμενη κρίση στην Τουρκία, λόγω της έντασης με τις ΗΠΑ, κυρίως εκείνες που έχουν έκθεση στην τουρκική οικονομία. Διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, καθώς, σύμφωνα με το Reuters, η ισπανική BBVA κατέχει το 50% της τουρκικής Garanti, η ιταλική Unicredit διαθέτει περί του 40% της Yapi Kredi και η γαλλική BNP Paribas έχει στην κατοχή της το 72% της ΤΕΒ. Οι ING και HSBC διαθέτουν ομότιτλες θυγατρικές (στις οποίες κατέχουν το 100%) στην Τουρκία. Ετσι εξηγείται σε μεγάλο βαθμό και ο φόβος της ΕΚΤ, που εκφράστηκε εντόνως τις προηγούμενες ημέρες, για την μετάδοση της κρίσης από την Τουρκία στην οικονομία της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 720,71 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,10%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 31,436 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 30,764,513 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,26%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,12%.

Πτωτικά κινήθηκαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-8,24%), της Alpha Bank (-7,47%) και της Εθνικής (-6,43%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (+1,91%) και του Εμπορίου (+0,43%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες Τραπεζών (-6,66%) και των Τηλεπικοινωνιών (-3,29%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Eurobank με 18.726.568 και 4.384.200 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 4,823 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 4,550 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 17 μετοχές, 73 πτωτικά και 29 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Fieratex +23,08% και η Αφοί Κορδέλλου +7,43%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ίλυδα -10,00% και Αλουμύλ -8,73%.

Άνω του 4% η απόδοση του 10ετούς

Αρνητικά επέδρασαν οι εξελίξεις στην Τουρκία και στην αγορά ομολόγων, με τα ιταλικά ομόλογα να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,260% με άνοδο 0,80% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου.

Η απόδοση στα 5ετή διαμορφώνεται στο 3,302% με άνοδο 1,51% και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου επίσης, ενώ η απόδοση στα 7ετή αγγίζει το 3,86% από 3,752%.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο