Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για αυτοψία στην Μακρόνησο το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Πολιτισμού

Για αυτοψία στην Μακρόνησο το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Πολιτισμού

Πραγματοποίησαν αυτοψία ώστε να εξεταστεί η κατάσταση διατήρησης του ιστορικού τόπου και των κτηρίων των στρατοπέδων εξορίας.

Αυτοψία στο νησί της Μακρονήσου πραγματοποίησαν την Πέμπτη κλιμάκια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να εξετάσουν την κατάσταση διατήρησης του ιστορικού τόπου και των κτηρίων των στρατοπέδων εξορίας.

Στο σύνολό τους τα κτήρια θεωρούνται ότι αποτελούν διατηρητέα μνημεία ώστε να διερευνηθούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι περαιτέρω θεσμικής και υλικής προστασίας τους.

Παράλληλα, προχώρησαν οι διοικητικές διαδικασίες σχετικά με αυθαίρετες παρεμβάσεις, κατασκευές και κτίσματα, που υποβαθμίζουν τον ιστορικό τόπο.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής πριν την ολοκλήρωση της αυτοψίας δήλωσε:

«Λίγες μέρες μετά τα τραγικά συμβάντα της 23ης Ιουλίου είμαστε ακόμη συγκλονισμένοι από το μέγεθος της καταστροφής και τον δυσβάστακτο φόρο σε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν αδόκητα. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα.

»Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία μας στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου εμπεριέχει τον ισχυρό συμβολισμό ότι στις στρατηγικές μας προτεραιότητες μαζί με την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων στον δομημένο χώρο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εντάσσεται και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης.

»Η Μακρόνησος είναι ένας ιστορικός τόπος υψηλού συμβολισμού για την καταδίκη του εμφυλίου πολέμου, των βασανιστηρίων, της κάθε καταπίεσης. Αποτελεί μνημείο ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών.

»Ως τόπος στον οποίο δοκιμάστηκε με ακραίο τρόπο η ηθική υπόσταση του ανθρώπου, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η Μακρόνησος μπορεί και πρέπει να αποκτήσει οικουμενική εμβέλεια».

Υπενθυμίζεται, ότι με απευθείας υπουργική απόφαση, κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα στην Μακρόνησο, καθώς, ύστερα από αυτοψία που διενήργησαν μέλη του Σώματος Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών και κτισμάτων κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024