Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανικανότητα, διαφθορά, λιτότητα: Ένας θανάσιμος συνδυασμός 

Ανικανότητα, διαφθορά, λιτότητα: Ένας θανάσιμος συνδυασμός 

Τι ακριβώς είναι αυτό που σκοτώνει τελικά τους Ελληνες;

Η διαφθορά σε συνδυασμό με τη λιτότητα και την ανικανότητα είναι ένας θανάσιμος συνδυασμός.

Στις παχιές αγελάδες ξεχυθήκαμε σαν τους λύκους να καταπατήσουμε, να υφαρπάξουμε, να κλέψουμε κομμάτια γης επειδή… μπορούσαμε.
Πάνω σε αυτά – δάση, ρέματα και αιγιαλούς – χτίσαμε τα μεγαλύτερα τερατουργήματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής μαζί με καλύβες, βιλάρες, χαμόσπιτα, μάντρες κι ότι άλλο φανταστεί ο νους του άρρωστου ανθρώπου.
Το κράτος τα αναγνώρισε, τα φορολόγησε, τα νομιμοποίησε, τα ανέχθηκε, τα επιβράβευσε, τα εφοδίασε με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό εισπράττοντας πρόσθετους φόρους.
Είχαμε φτάσει πλέον στο σημείο που οι ελάχιστοι που δεν είχαν καταπατήσει κάτι για να στήσουν κάτι αυθαίρετο λέγαμε ο ένας τον άλλο …βλάκα. Δηλαδή κάτι άλλο τον λέγαμε αλλά οι καλοί τρόποι δεν μου επιτρέπουν να σας αποκαλύψω τον πραγματικό χαρακτηρισμό.
Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε Κτηματολόγιο σε αυτή τη χώρα είναι νομίζω η πιο χαρακτηριστική απόδειξη ότι το ελληνικό πολιτικό συστημα –  σε διαδοχικές κυβερνήσεις – δεν θέλησε ποτέ να αντιμετωπίσει με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.
Δεν ήταν βέβαια μόνο η έλλειψη πολιτικής βούλησης. Ήταν και θέμα της απύθμενης διαφθοράς μέσα στην οποία είναι βουτηγμένες οι ελληνικές δημόσιες δομές και υπηρεσίες από τους δήμους και την πολεοδομία, μέχρι τα δασαρχεία και την εφορία.
Σε αυτό τον εφιαλτικό αχταρμά ήρθε να προστεθεί η λιτότητα και τα αναγκαστικά πλεονάσματα που αφ ενός αποψίλωσαν υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική, το Λιμενικό, η Πολιτική Προστασία, τα Δημόσια Νοσοκομεία, την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ  κλπ από ζωτικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, αφετέρου έδωσαν ώθηση στα σχέδια της πολιτείας για νέες τακτοποιήσεις με αυστηρά φοροεισπρακτικά κριτήρια, αλλά και στην διαφθορά των πολιτών που έτρεχαν να τακτοποιήσουν τις δόσεις της νομιμοποίησης.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε σαν ζοφερό κερασάκι στην τούρτα την ανικανότητα τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, να διαχειριστούν σωστά μια κρίση δεν είναι να απορεί κανείς ότι ζούμε σε μια χώρα που θρηνεί δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες στρέμματα δάσους που έχουν γίνει στάχτη και μπούρμπερη μέσα σε λίγες ώρες εκείνη την αποφράδα Δευτέρα.
Αυτό που ακολούθησε ήταν ο θάνατος του σημείου, όπου το σημαινόμενο έχασε οποιοδήποτε νόημα.
Για παράδειγμα τι σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται στον τόπο της καταστροφής 9 ημέρες αργότερα;
Τίποτα.
Τι σημαίνει η ανάληψη πολιτικής ευθύνης;
Τίποτα.
Τι είναι πολιτεία;
Ένα απέραντο μπάχαλο.
Τι είναι πολίτες;
Κάτι κωμικοτραγικοί μπαχαλάκηδες.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024