Βακχυλίδης, το αηδόνι της Κέας (Μέρος Γ’)
Η ευχάριστη σοφία της καθημερινής ζωής
Όσον αφορά τη σχέση του Βακχυλίδη με την πατρίδα του, πέντε από τα Επινίκιά του αφορούν νίκες συμπατριωτών του. Πάντως, δεδομένου ότι το 458 π.Χ. ο Πίνδαρος έλαβε εντολή από τους κατοίκους της Κέας να συνθέσει έναν παιάνα για το δελφικό Απόλλωνα, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν την πληροφορία του Πλουτάρχου ότι ο Βακχυλίδης έζησε ένα διάστημα εξόριστος στην Πελοπόννησο.
Η δομή των Επινικίων του Βακχυλίδη είναι μέχρις ενός σημείου συγκρίσιμη με εκείνη των αντίστοιχων ποιητικών δημιουργιών του Πινδάρου, καθώς ο μύθος καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα και πλαισιώνεται από τα υπόλοιπα στοιχεία.
Ο κείος ποιητής δίνει μερικές φορές περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες της νίκης, ενώ προσφέρει απλόχερα τα γνωμικά του στα τελικά μέρη.
Ακριβώς σε αυτά τα αποφθέγματα συλλαμβάνουμε την απόσταση που τον χωρίζει από τον Πίνδαρο: η σοφία του ίωνα Βακχυλίδη είναι η ευχάριστη σοφία της καθημερινής ζωής, η οποία προσφέρεται σε ευχάριστη επίσης μορφή, ενώ είναι εμφανές ότι απουσιάζει το πινδαρικό βάθος της αίσθησης των αξιών.
Μια πολύ λεπτή διάκριση ανάμεσα στους δύο ποιητές επιχειρείται σε ένα επίγραμμα της Παλατινής Ανθολογίας, όπου ο μεν Πίνδαρος προσφωνείται Μουσάων ιερόν στόμα, ο δε Βακχυλίδης —η Κηΐα αηδών, όπως αυτοχαρακτηρίζεται— λάλε Σειρήν.
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα στο Μαξίμου
- Ηλιόπουλος: Το μόνο που δεν ακούσαμε από τους βουλευτές της ΝΔ είναι το «νόμος είναι το δίκιο του αγρότη»
- Η ιδιαίτερη ανάρτηση του Χέιζ-Ντέιβις: Έγινε αστροναύτης και απάντησε για τα ταξίδια του (pic)
- Καθοριστικό βήμα για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στη Ραφήνα
- Μουσείο Μπενάκη: Η ελληνικότητα, η ιδέα, ο άνθρωπος
- «Η γη της ελιάς»: Ανατροπές στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- Κουτσούμπας για τις άρσεις ασυλίας: Από τη μία το φαγοπότι του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την άλλη ο λαός χωρίς εισόδημα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442