Ανακρίσεις και κατάσχεση εγγράφων στα γραφεία αρχιεπισκόπων στη Χιλή
Στο πλαίσιο έρευνας σκανδάλου
Η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές της Χιλής, που ερευνούν τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς, προχώρησαν την Παρσακευή σε ταυτόχρονες εφόδους στα γραφεία των αρχιεπισκόπων σε δύο πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ειδικοί σε σεξουαλικά εγκλήματα από την αστυνομία της Χιλής ανέκριναν υπαλλήλους και προχώρησαν σε κατάσχεση εγγράφων στα γραφεία των Ρωμαιοκαθολικών αρχιεπισκόπων της Τεμούκο και της Βιγιαρίκα, στην περιοχή ης Αραουκανία, 450 χλμ νότια του Σαντιάγο.
Ο Ρομπέρτο Γαρίδο, εκπρόσωπος της εισαγγελίας στην Τεμούκο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι αξιωματούχοι είχαν ένταλμα για την κατάσχεση εγγράφων που σχετίζονται με τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος κληρικών και οι οποίες χρονολογούνται από το 2000. Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος διεξάγεται έρευνα σε βάρος πέντε κληρικών της περιοχής με τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης.
Πρόκειται για τις πιο πρόσφατες εφόδους της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών καθώς το χιλιανό κράτος τα βάζει με την πανίσχυρη καθολική εκκλησία, η οποία κατηγορείται ότι δεν κατάφερε να ερευνήσει σωστά τις υποθέσεις κακοποίησης. Η επιχείρηση των αρχών έγινε την ίδια μέρα που εμφανίστηκε στο δικαστήριο το πλέον υψηλόβαθμο πρόσωπο της εκκλησίας στη Χιλή που εμπλέκεται ποινικά στο σκάνδαλο κακοποίησης.
Ο Όσκαρ Μουνιός, πρώην καγκελάριος του αρχιεπισκόπου του Σαντιάγο, αντιμετωπίζει κατηγορίες – ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί – για τη σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον πέντε ανηλίκων έως τον περασμένο χρόνο. Εμφανίστηκε στο δικαστήριο στην πόλη Ρανκάγουα, 50 χλμ νότια του Σαντιάγο, και παρέμεινε υπό κράτηση έως τη συνέχιση της διαδικασίας. Ο Εμιλιάνο Αρίας, εισαγγελέας της Ρανκάγουα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Μουνιός βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη 2-15 ετών εάν κριθεί ένοχος.
- Ζέλσον: «Χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη, ήμασταν άτυχοι στα προηγούμενα ματς»
- Ουκρανία: Νέο τελεσίγραφο Τραμπ σε Ζελένσκι για το ειρηνευτικό σχέδιο
- Ο μάγος Μουζακίτης «έλιωσε» και τα… χιόνια
- Ζωγράφου: «Κατέβηκα για να ηρεμήσει και άρχισε να με χτυπά» – Ο οδηγός του λεωφορείου περιγράφει τον άγριο ξυλοδαρμό
- «Η ξανθιά είναι νεκρή» – Κοκκινομάλλα Πάμελα Άντερσον και η αλήθεια για το «ψευτορομάντζο» με τον Λίαμ Νίσον
- Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]
- Λανουά: «Έκανε χέρι ο Ζοάο Μάριο και σωστά ακυρώθηκε το γκολ της ΑΕΚ» – vid
- Κικίλιας στη συνάντηση με Γκίλφοϊλ: «Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)










































![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-5-315x220.jpg)











![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-6-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442