Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι 10 κανόνες για να προφυλάξετε το παιδί από τους καλοκαιρινούς κινδύνους

Οι 10 κανόνες για να προφυλάξετε το παιδί από τους καλοκαιρινούς κινδύνους

Προετοιμαστείτε κατάλληλα για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως

  1. Η προστασία του μωρού στον ήλιο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι αποφεύγουμε τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. επιλέγοντας τις σκιερές περιοχές όταν είμαστε έξω. Φορέστε στο μωρό καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρούχα με καλή ύφανση. Μετά τους 6 μήνες, χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50 με προστασία UVA και UVB. Αν το μωρό είναι μικρότερο, αποφύγετε τον ήλιο ή τουλάχιστον βάλτε ελάχιστο αντηλιακό στο εκτεθειμένο γυμνό δερματάκι του. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγείτε έξω, ακόμα κι αν έχει συννεφιά, και να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες. Αν το μωρό πάθει έγκαυμα, θεραπεύστε το με κρύες κομπρέσες και αλόη.
  2. Κρατήστε το παιδί δροσερό. Όσο η θερμοκρασία αυξάνεται, αρχίζει και η ανησυχία γιατί προκαλείται αφυδάτωση, κούραση και μυϊκοί πόνοι. Αν ένας άνθρωπος δεν ενυδατώνεται και δεν δροσίζεται, μπορεί να έχει ναυτία, εμετούς, ζαλάδες και πονοκεφάλους. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο στο παιδί σας, βάλτε το στη σκιά και φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα σπρέι νερού. Τα βρέφη πρέπει να μένουν στον κλιματισμό γιατί είναι ακόμα πιο ευάλωτα στη ζέστη. Και φυσικά, δεν αφήνουμε ποτέ το παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο.
  3. Προσοχή στο νερό. Δυστυχώς, οι πνιγμοί είναι στα πρώτα αίτια θανάτου στα παιδιά. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λέει ότι οι γονείς δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν τα παιδιά για μαθήματα κολύμβησης αν είναι κάτω των 4 ετών. Το βασικό είναι να τα επιβλέπετε όποτε βρίσκονται μέσα στο νερό. Εξοπλιστείτε με τα σωστά μέτρα ασφαλείας και κάντε μαθήματα τεχνητής αναπνοής, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

  4. Θωρακιστείτε απέναντι στα εγκαύματα. Τα μισά ατυχήματα με εγκαύματα συμβαίνουν στα παιδιά κάτω των 4 ετών, κάθε χρόνο. Κι αυτό συμβαίνει γιατί αφήνουμε τα παιδιά μόνα τους στην κουζίνα ή περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο χωρίς την ανάλογη πρόληψη. Σε περίπτωση που συμβεί έγκαυμα πρώτου βαθμού, βάλτε το σημείο κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για 5 με 10 λεπτά. Δεν χρειάζεται να βάλετε κρέμες ή πάγο γιατί αυτό θα καθυστερήσει την επούλωση. Τυλίξτε το σημείο με ένα πολύ χαλαρό και αποστειρωμένο ύφασμα και κρατήστε το καθαρό με νερό και σαπούνι. Τα εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού είναι πιο βαθιά και θα πρέπει να πάτε άμεσα σε γιατρό.
  5. Αποφύγετε τα δηλητηριώδη φυτά. Αν και αυτό το φαινόμενο δεν είναι τόσο συχνό στην Ελλάδα, υπάρχουν κάποια φυτά σε ορισμένες περιοχές για τις οποίες θα πρέπει να ενημερωθείτε από πριν, σε περίπτωση που επιλέξετε το μέρος για διακοπές. Αν το προλάβετε στα πρώτα 10 λεπτά, ξεπλύνετε καλά με νερό. Ενημερώστε άμεσα τον παιδίατρο ή το κοντινότερο φαρμακείο.
  6. Τσίμπημα μέλισσας. Τα αρώματα και τα ρούχα με σχέδια λουλουδιών έλκουν τις μέλισσες, όπως και τα τρόφιμα ή τα ποτά. Αν μια μέλισσα τσιμπήσει το παιδί, μπρείτε να βάλετε πάστα από νερό και μαγειρική σόδα ή κρύες κομπρέσες. Τα σημάδια διαρκούν κάποιες μέρες, αλλά αν δείτε ότι το παιδί παρουσιάζει αλλεργική αντίδραση, επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας.
  7. Έντομα. Όταν είστε έξω, καλύψτε το παιδί με ελαφρύ ντύσιμο και κουνουπιέρα πάνω από το καρότσι. Τα αντικουνουπικά σπρέι ή απωθητικά πρέπει να εφαρμόζονται σε μεγαλύτερα παιδιά. Τα αντιισταμινικά προϊόντα είναι ο τρόπος ανακούφισης από το τσίμπημα των κουνουπιών.
  8. Βουλωμένα αυτιά. Το παιδί μπορεί να το πάθει από το κολύμπι ή από την υπερβολική έκθεση σε μέρη με υγρασία. Μετά την παραλία ή επίσκεψη σε πισίνα, στεγνώστε καλά την εξωτερική περιοχή των αυτιών. Αν το πάθει, θα χρειαστεί σταγόνες αντιβίωσης και να μείνει εκτός νερού για κάποιες μέρες.
  9. Τροφική δηλητηρίαση. Χρειάζεστε ένα ψυγειάκι διακοπών για τις τροφές και να καθαρίζετε πολύ καλά τα ωμά φρούτα και λαχανικά. Σε περίπτωση που σας μείνει φαγητό, βάλτε το αμέσως στο ψυγείο και διατηρήστε καθαρές και αποστειρωμένες τις επιφάνειες της κουζίνας και του τραπεζιού. Ενημερώστε το γιατρό αν αρρωστήσει το παιδί και φροντίστε να ξεκουραστεί και να ενυδατωθεί.
  10. Το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών. Προετοιμαστείτε σωστά με: χανζαπλάστ, σαπούνι, αντιβακηριδιακό τζελ, κρέμα με κορτιζόνη, πανάκια, φάρμακα, αντιισταμινικά, οινόπνευμα και θερμόμετρο.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024