Η Συμφωνία των Πρεσπών «όχι μόνο δεν θέτει σε κίνδυνο τη «μακεδονική» ταυτότητα, αλλά αντιθέτως την επιβεβαιώνει και την ενισχύει όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε μια ακόμη δήλωση η οποία αναμένεται να προκαλέσει τον εκνευρισμό της Αθήνας.

Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, ο οποίος συνεχώς «ξεχνά» τον προσδιορισμό «Βόρεια» από τον όρο Μακεδονία, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «erga omnes» ταυτότητα την οποία εξασφάλισε η «Μακεδονία» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- ήταν η σειρά του υπουργού Εξωτερικών να «χτυπήσει», επιβεβαιώνοντας όσους επιτίθενται στους κ. Τσίπρα και Κοτζιά για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Στην τοποθέτησή του στη Βουλή των Σκοπίων, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται την διακριτή «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα».

«Στην πράξη, η συμφωνία θα διαμορφώσει την ταυτότητα και θα υπερνικήσει την αιώνια αντιπαράθεση για τη γλώσσα και την ταυτότητα, θα ενταχθούμε στην ΕΕ, περιλαμβανομένων της δημοσίευσης εγγράφων και μεταφράσεων με αναγνωρισμένη τη μακεδονική γλώσσα» τόνισε.

Απευθυνόμενος δε, στον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος την πρώτη φορά αρνήθηκε να υπογράψει την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, ο Ντιμιτρόφ διεμήνυσε ότι «ο πρόεδρος υποχρεούται βάσει του νόμου να υπογράψει το διάταγμα της κύρωσης της συμφωνίας για δεύτερη φορά».

Σημειώνεται ότι τη συμφωνία υπερψήφισαν 69 βουλευτές, σε σύνολο 120, και πλέον θα δοθεί εκ νέου στον Ιβανόφ για να την υπογράψει, όπως πλέον υποχρεούται.