Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιός νοιάζεται για τα στοιχεία για το προσφυγικό;

Ποιός νοιάζεται για τα στοιχεία για το προσφυγικό;

Οι πολιτικοί και οι ειδικοί χρειάζεται να αντιμετωπίσουν με πολύ μεγαλύτερο σεβασμό τις απόψεις των πολιτών

Στο μέγα ζήτημα του μεταναστευτικού στην Ιταλία, τα στοιχεία δεν φαίνεται πλέον να έχουν σημασία. Αν ρωτήσεις έναν Ιταλό ποιό είναι το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που γεννήθηκε στο εξωτερικό θα απαντήσει – σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Ipsos Mori – 26%. Στην πραγματικότητα είναι 9,5%.

Παρομοίως, 11 μήνες μετά την μείωση των αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία, το 51% των Ιταλών πιστέυει ακόμα ότι ο αριθμός των μεταναστών που φθάνει στα ιταλικά λιμάνια είναι «ίδιος ή υψηλότερος» από ποτέ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Corriere della Sera.

Η αλήθεια; Οι αφίξεις είναι σχεδόν 80% χαμηλότερες απ’ ότι πριν ένα χρόνο.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ιταλία. Σε όλη την Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, η κυρίαρχη πολιτική συζήτηση απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα.

Παρόμοιες αντιλήψεις υπάρχουν, σύμφωνα πάντα με έρευνες, όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που γεννήθηκε στο εξωτερικό στη Γαλλία, την Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Και σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, οι Γερμανοί πολίτες πιστεύουν ότι το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των μεταναστών αγγίζει το 40%. Στην πραγματικότητα είναι 8%.

Παρά την ύπαρξη, πλέον, πολλών εξακριβωμένων στοιχείων, η δημόσια αντίληψη για την μετανάστευση συνεχίζει να διαμορφώνεται από πολιτικούς οι οποίοι με μεγάλη ευχαρίστηση αγνοούν τα στοιχεία – ή τα προσαρμόζουν ώστε να ταιριάζουν με το αφήγημά τους. Αυτή η αντίληψη που διαμορφώνεται εκφράζεται τελικά τόσο στην πολιτική όσο και στο πολιτικό αποτέλεσμα.

Ας κοιτάξουμε τα πρωτοσέλιδα. Ο αριθμός των μεταναστών που περνούν τα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας εχει μειωθεί σημαντικά, όμως αυτό δεν εμποδίζει το ξέσπασμα πολιτικής κρίσης μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών. Και παρά τις πάμπολλες αποδείξεις ότι ο πρώτος λόγος που ωθεί την μετανάστευση μέσω της Μεσογείου είναι οι συνθήκες στις αφρικανικές και ασιατικές χώρες, στην Ευρώπη η πολιτική συζήτηση είναι εντελώς διαφορετική.

Οι πολιτικοί και οι ειδικοί χρειάζεται να αντιμετωπίσουν με πολύ μεγαλύτερο σεβασμό τις απόψεις των πολιτών. Οι φόβοι και οι αμφιβολίες πρέπει να γίνουν κατανοητοί – ούτε να απορρίπτονται ούτε να πυροδοτούνται.

Η στάση της Ιταλίας στην σύνοδο κορυφής αυτών των ημερών δείχνει πως οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί γίνονται πλέον πολιτική. Κάτι που σίγουρα θα αναζωπυρώσει την ξενοφοβική στάση χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Και που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αντιμεταναστευτικές φωνές σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ας μελετήσουμε τα πραγματικά στοιχεία. Και κατόπιν ας πράξουμε.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024